Najvažniji gasovi staklene bašte ponovo su dostigli rekordne koncentracije prošle godine

Tokom 2023. godine, nivoi metana, ugljen-dioksida i azot-suboksida, tri najznačajnija gasa staklene bašte u atmosferi, ponovo su dostigli rekordne vrednosti. Istraživači američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) sproveli su studiju koja je otkrila ovaj alarmantan trend.
gasovi staklene bašte

Tokom prošle godine prikupljeno je više od 15.000 uzoraka vazduha, širom sveta, sa razlišitih stanica za merenje uz pomoć kojih se prate gasovi staklene bašte. Rezultati su zatim analizirani u okviru NOAA, na osnovu čega se došlo do zaključaka o porastu koncentracija gasova staklene bašte u atmosferi.

Ustanovljeno je da je u toku 2023. godine, prosečna koncentracija ugljen-dioksida bila 419,3 delova na milion (ppm), što predstavlja povećanje od 2,8 ppm tokom godine. Ovo je obeležilo dvanaestu uzastopnu godinu porasta nivoa ugljen-dioksida za više od dva ppm godišnje. Trenutni nivoi ugljen-dioksida u atmosferi su 50% veći nego što su bili pre industrijske revolucije.

Ugljen-dioksid je jedan od najznačajnijih gasova staklene bašte koji igra ključnu ulogu u klimatskim promenama. Ljudske aktivnosti dovele su do značajnog povećanja emisije ugljenika, sa nivoa koji su se kretali oko 10,9 milijardi tona godišnje u 1960-im na približno 36,6 milijardi tona u 2023.

Trenutna koncentracija CO2 u atmosferi podseća na nivoe koji su bili pre oko 4,3 miliona godina, tokom epohe srednjeg pliocena. Ovaj period karakterisao je znatno viši nivo mora, prosečna temperatura koja je oko 14 stepeni Celzijusa toplija od predindustrijskog vremena kao i ogromne šume koje su pokrivale današnje predele arktičke tundre.

Nivoi metana u atmosferi porasli su na 1922,6 delova na milijardu (ppb) u proseku. Metan, koga  ima manje od ugljen-dioksida u atmosferi, takođe ima značajan uticaj na klimatske promene jer ima veći potencijal da i zadržava toplotu. Povećanje koncentracije atmosferskog metana prošle godine u odnosu na nivoe iz 2022. bilo je 10,9 ppb. Trenutni nivoi atmosferskog metana su više od 160 odsto iznad onih iz predindustrijskog nivoa.

Kada su u pitanju nivoi azot-suboksida u atmosferi, tokom prošle godine došlo je do porasta na 336,7 delova na milijardu (ppb). Azot-suboksid, treći najznačajniji gas staklene bašte nastao ljudskim aktivnostima, doživeo je porast, pre svega, zbog upotrebe azotnog đubriva i stajnjaka u poljoprivredi. Prema podacima iz NOAA, nivoi azot-suboksida su porasli za 25% u poređenju sa predindustrijskim nivoom od 270 ppb.

Sve ovo ukazuje na hitnu potrebu da se nađu rešenja za smanjenje emisija gasova staklene bašte i smanji njihova akumulacija u atmosferi, a pored toga potencijalno primene i neke nove tehnologije u cilju smanjenja njihovih koncentracija u atmosferi.

Photo by Jas Min on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin