Napravljena nova vrsta materijala od otpada od krompira

Start-up koji razvija prvo tekstilno vlakno na svetu od krompirovog otpada osvoijo je značajnu nagradu i podršku za finansiranje proizvodnje.
reciklaža

Fibe je start-up u nauci o materijalima koji razvija prvo tekstilno vlakno na svetu iz otpada krompira. Kompanija tvrdi da su vlakna od krompira dobra koliko i tradicionalni materijali, a da su jeftinija i održivija. Za proizvodnju materijala koristi se 99,7% manje vode od tradicionalnih metoda, ne zahteva dodatno zemljište i ima 82% nižu emisiju CO2 od pamuka.

Kompanija je osvojila nagradu Manufacturing Future koju dodeljuje Fashion District London, osvojivši nagradu u iznosu od 15.000 funti. Pobednike je odabrao panel stručnjaka za zelenu industriju, uključujući stručnjake iz kompanija Selfridges i Alexander McQueen. Ko bi rekao da krompir može biti tako uzbudljiv?

Pamuk, poliester i drugi materijali kao što su vuna, svila i viskoza čine većinu svetske proizvodnje tekstila. Čak i ako se koriste u vašoj omiljenoj odeći, njihov uticaj na životnu sredinu ne može se potceniti. Modna industrija je drugi najveći zagađivač posle naftne i doprinosi većem delu svetske potrošnje sveže vode i prirodnih resursa. Kako svetska populacija nastavlja da raste, ovaj problem će se samo pogoršavati.

Otpad od krompira je nejestiv i teško ga je kompostirati, pa poljoprivrednici pribegavaju drobljenju, spaljivanju ili truljenju. Kompanija Fibe osmislila je sjajnu prenamenu ovog otpada izvlačeći vlakna korišćenjem ekološkog proces koji je u procesu patentiranja, a koji koristi samo obnovljivi potrošni materijal. Sarađuju sa modnim brendovima koji dele njihovu viziju održivosti i osiguravaju da se sva odeća može reciklirati. Fibe vlakna su u potpunosti biorazgradiva, kompostiraju se i recikliraju zajedno sa drugim prirodnim vlaknima kao što je pamuk.

Foto: Illustration of textile fiber from potato waste. This image was generated with the assistance of AI.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin