NASA lansirala satelit za proučavanje klimatskih promena

NASA je lansirala svoj prvi satelit koji ima za cilj poboljšanje tačnosti predviđanja klimatskih promena.
NASA lansirala satelit za proučavanje klimatskih promena

Satelit će biti zadužen za praćenje toplote koja se emituje sa Zemljinih polova. Satelit, prvi od dva planirana, uspešno je postavljen u orbitu. Ova dva satelita u NASA misiji PREFIRE će meriti toplotno zračenje iz polarnih regiona planete, pružajući vredan uvid u ova udaljena područja.

Podaci prikupljeni iz misije igraće ključnu ulogu u pomaganju istraživačima da predvide promene vremenskih prilika na Zemlji, kretanja okeana i leda dok planeta nastavlja da se zagreva.

Misija PREFIRE imaće veliki uticaj na poboljšanje našeg razumevanja Zemljinog sistema, posebno u tome kako polarni regioni utiču na apsorpciju i oslobađanje energije planete. Ovo znanje će dovesti do boljih predviđanja gubitka leda, topljenja ledenog pokrivača i porasta nivoa mora, pružajući vredne uvide poljoprivrednicima, ribarskim flotama i priobalnim zajednicama koje se pripremaju za buduće promene.

Zemaljski kontrolori su uspešno uspostavili komunikaciju sa satelitom. Kada se drugi satelit pokrene, tim naučnika i inženjera će sprovesti temeljnu 30-dnevnu proveru kako bi se uverili da oba PREFIRE satelita ispravno funkcionišu. Nakon ovog perioda, očekuje se da će sateliti biti operativni tokom 10 meseci. Sateliti su opremljeni termalnim infracrvenim spektrometrima, koji koriste naprednu tehnologiju za precizno merenje infracrvenih talasnih dužina.

PREFIRE misija bavi se energetskim budžetom planete, odnosno ravnotežom između dolazne toplotne energije Sunca i odlazeće toplote planete. Ova delikatna ravnoteža određuje temperaturu i klimu naše planete. Zanimljivo je da je značajna količina toplote koja se emituje sa Arktika i Antarktika u obliku dalekog infracrvenog zračenja. Iznenađujuće, trenutno ne postoji sveobuhvatno merenje ove posebne vrste energije.

Količina vodene pare u atmosferi, zajedno sa prisustvom i karakteristikama oblaka, igra ključnu ulogu u određivanju koliko dalekog infracrvenog zračenja izlazi iz polarnih regiona. Ovo je važno jer pomaže u balansiranju viška toplote primljene u tropskim regionima i reguliše ukupnu temperaturu Zemlje. Proces prenošenja toplote iz tropskih krajeva na polove je upravo ono što pokreće globalne vremenske obrasce. Analizom PREFIRE podataka, istraživači će moći da identifikuju kada i gde se infracrvena energija emituje iz okruženja Antarktika i Arktika u svemir.

Foto: SpaceX on Pexels

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin