Napori da se zaštiti ozonski omotač su veliki globalni uspeh

Međunarodna grupa naučnika smatra da je zaštita ozonskog omotača značajno globalno dostignuće.
ozonski omotač

Prema izveštajima, štetni atmosferski gasovi smanjuju se brže nego što se očekivalo. Nedavna studija otkriva da su ukupni nivoi hlora, koji je odgovoran za oštećenje ozona, u hidrohlorofluorougljenicima (HCFC) dostigli svoj vrhunac 2021. godine, što je pet godina ranije nego što se ranije predviđalo.

HCFC su se ranije široko koristili u proizvodnji različitih artikala, uključujući frižidere, ambalažu, aerosolne sprejeve i pene. Pad HCFC-a se uglavnom može pripisati Montrealskom protokolu iz 1987. godine, koji je implementirao propise o upotrebi i proizvodnji supstanci koje oštećuju ozonski omotač.

Između 2021. i 2023. godine, emisije HCFC-a su se smanjile za manje od jednog procenta, pokazujući pozitivan trend. Alternative koje ne oštećuju ozonski omotač su hidrofluorougljenici (HFC).

Očekuje se da će smanjenje količine HCFC-a, koji su takođe gasovi staklene bašte, doprineti ublažavanju globalnog zagrevanja. Proizvodnja i upotreba HCFC-a, razvijenih kao zamena za hlorofluorougljenike (CFC) koji su zabranjeni širom sveta od 2010. godine, još uvek su u procesu postepenog ukidanja. Ovi rezultati ukazuju na značajnu ulogu uspostavljanja i pridržavanja međunarodnih sporazuma i obaveza u cilju rešavanja problema oštećenja stratosferskog ozonai klimatskih promena koje su izazvali ljudi.

Istraživači navode da je neophodna upotreba veoma osetljivih tehnika merenja i temeljnih protokola kako bi se osigurala pouzdanost posmatranja. Takođe, važna je proaktivnost u nadgledanju životne sredine kako bi se planeta zaštitila za buduće generacije.

Foto: Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin