Nemačka traži osnivanje klimatskog saveza

Svetska konferencija o klimi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima preti da bude još jedan u nizu neuspeha. Cilj da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko vreme čini se sve nerealnijim. Nemačka zato uporno predlaže osnivanje saveza za zaštitu klime.
klimatski savez nemačka

Preuzeto sa sajta Biznis

„U naredne dve nedelje ćemo zajedno sa Evropskom unijom raditi na osnivanju širokog saveza za ambicioznu globalnu klimatsku politiku kako bismo u Dubaiju doneli revolucionarne odluke“, rekla je nemačka specijalna predstavnica za međunarodnu klimatsku politiku Dženifer Morgan (Jennifer Morgan), prenosi agencija DPA.

U ponedeljak u Bonu počinju preliminarni pregovori, kao priprema za Svetsku klimatsku konferenciju u Dubaiju krajem godine.

Najnoviji rezultati o zaštiti klime „pokazali su surovu stvarnost, da ne činimo dovoljno i da kao globalna zajednica mesečarimo ka ponoru“, upozorila je Morgan.

„Prva runda pregovora se održava u Bonu, a katastrofalni rezultati izveštaja moraju da budu tema. Treba da se probudimo i da korigujemo kurs kako bismo postigli cilj od 1,5 stepeni“, dodala je.

Cilj da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijski period (1850-1900) smatra se sve nerealnijim, s obzirom na dosadašnje, nedovoljne napore za zaštitu klime.

Štetne emisije ugljen-dioksida koje se oslobađaju sagorevanjem gasa, nafte i uglja glavni su uzrok globalnog zagrevanja i njegovih kobnih posledica poput suša, toplotnih talasa, oluja i poplava.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin