Ograničava se snaga solarnih elektrana za prozjumere u Srbiji

Domaćinstva koja žele da postanu prozjumeri u Srbiji neće moći da priključe solarne elektrane snage veće od 6,9 kW, a firme snage veće od 150 kW – pod uslovom da se usvoje planirane izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koje priprema Ministarstvo rudarstva i energetike.
solarne elektrane srbija

Prozjumeri (kupci-proizvođači) trenutno u Srbiji mogu da priključe solarne panele čija je ukupna snaga jednaka snazi priključka na mrežu koja im je odobrena od strane Elektroprivrede Srbije (EPS) ili Elektrodistribucije Srbije (EDS). Trenutno najveća priključena elektrana kod domaćinstava ima bezmalo 47 kW, a kod privrede skoro 1 MW.

Kada se pogleda prosek, snaga kod domaćinstava (trenutno ih ima 805) je oko 8,2 kW, a kod firmi (trenutno ih ima 211) je oko 27,5 kW. Ukupna snaga je 6,6 MW + 5,8 MW ili 12,4 MW i to za nepunih deset meseci od kada potrošači mogu da proizvode struju za sopstvenu potrošnju. Da li će nova pravila usporiti solarni bum u Srbiji pokazaće naredni meseci.

Ograničenje je predložila Elektrodistribucija Srbije, a prihvatilo Ministarstvo

Ministarstvo rudarstva i energetike je u januaru objavilo nacrt izmena Zakona i tada je počela javna rasprava, koja je završena početkom februara. U nacrtu je postojalo ograničenje za sve prozjumere od 10 MW, ali u toku rasprave Elektrodistribucija Srbije (EDS), državna firma zadužena za distributivnu mrežu, predložila je ograničenje od 6,9 kW za domaćinstva i 150 kW za sve ostale – privredu i stambene zajednice.

Ministarstvo je, kako se navodi u izveštaju sa javne rasprave, ovu primedbu prihvatilo.

Ministarstvo: cilј je optimizacija investicije domaćinstva u skladu sa realnom potrošnjom

Na pitanje zašto su se odlučili na ovakav potez u Ministarstvu za Balkan Green Energy News kažu da je u izmenama ključna promena u odnosu na postojeći Zakon balans između dva podjednako važna javna interesa: integracije obnovljive energije u sistem i obezbeđenja sigurnog rada elektroenergetskog sistema.

Prozjumeri, kako ističu, imaju brojne privilegije (nemaju nikakvu odgovornost prema elektroenergetskom sistemu – nemaju balansnu odgovornost, uživaju pravo na prioritetan pristup, nisu dužni da učestvuju u pružanju pomoćnih usluga) zbog kojih im je u Evropi ograničena snaga na manje od 400 kW, što je primenjeno i u nekim članicama Energetske zajednice.

Postoje zahtevi za priključenje elektrana snage 20.000 MW

Ovo je posebno bitno, smatraju u Ministarstvu, zbog zahteva podnetih operatoru prenosnog i distributivnog sistema za priključenje varijabilnih obnovlјivih izvora energije snage 20.000 MW, što prevazilazi dostupnu regulacionu rezervu neophodnu za siguran rad elektroenergetskog sistema.

Ograničavanjem instalisane aktivne snage kupaca-proizvođača na 150 kW sve elektrane, kako kažu, veće snage postaju obavezne da učestvuju u sistemskim uslugama, što je definisano Uredbom o mrežnim pravilima.

„Ograničenje instalisane snage kupaca-proizvođača u kategoriji domaćinstvo do 6,9 kW ima za cilј da optimizuje investiciju domaćinstva u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom“, poručuju u Ministarstvu.

Ograničenja za domaćinstva postoje i u Evropi: i veća i manja

Na pitanje da li je ograničenje dobar potez, dr Nenad Jovanović, savetnik za energetku u LDK Consultants, smatra da je je prva pozitivna stvar zaštita domaćinstava od firmi koje instaliraju panele, jer im neće predimenzionisati solarne elektrane i platiće koliko im je potrebno, a druga je da će motivisati domaćinstva da budu energetski efikasnija.

Inače, instaliranje veće solarne elektrane nego što je potrebno jednom domaćinstvu je najčešća i najveća greška koju su prozjumeri u Srbiji dosad pravili. A, glavna posledica je mnogo sporiji povraćaj investicije.

Na pitanje kakva je praksa u Evropi Jovanović odgovara da i tamo postoje ograničenja za domaćinstva. U Španiji je to 15 kW, u Nemačkoj 10 kW, u Portugaliji i Danskoj 6 kW, u Austriji 5 kW, a u u Francuskoj 3 kW.

Stojadinović: ne vidim argumente da se uvede ograničenje za domaćinstva

Dejan Stojadinović, konsultant u oblasti obnovljivih izvora energije, ističe da bi trebalo razdvojiti ograničenje za domaćinstva i privredu. Ovim ograničenjem za domaćinstva, prema njegovim rečima, je njihov potencijal smanjen za dve trećine.

Prednost očigledno imaju veliki investitori

„Najveći deo domaćinstava ima odobrenu snagu od 17.25 kW, i ovo je skoro tri puta manje. Na taj način Ministarstvo favorizuje velike investitore i vetroelektrane – u odnosu na sopstvene građane“, tvrdi on, i dodaje da ne vidi argumente da se domaćinstva ovako ograniče.

Cilj Srbije, podseća, je da se povećava proizvodnja obnovljive energije, a da li će se to uraditi kroz povećanje broja prozjumera, ili kroz vetroelektrane, ili na neki drugi način to je put koji određuje Ministarstvo.

On navodi da su u izveštaju sa javne rasprave svi komentari i sugestije koji su se ticali kupaca-proizvođača odbijeni uz obrazloženje da to nije predmet ovih izmena Zakona, pa ispada da je jedino ograničenje bilo predmet ovih izmena.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin