Oko 37.000 invazivnih živih vrsta narušava lokalne ekosisteme

U svetu je identifikovano oko 37.000 invazivnih živih vrsta. One koštaju vlade širom sveta najmanje 423 milijarde dolara godišnje za počinjenu štetu ili prevenciju, prema novom izveštaju Naučno-političke platforme za biodiverzitet i usluge ekosistema (IPBES), odeljenja Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).
invazivne vrste

Preuzeto sa sajta biznis.rs

Procena je konzervativna, a stvarni broj vrsta je verovatno još veći, a približno narasta za oko 200 vrsta godišnje, piše portal Quartz.

Izveštaj otkriva da samo 55 odsto svih zemalja na planetu ulaže u upravljanje takozvanim biološkim invazijama. Dok 80 odsto država ima ciljeve vezane za upravljanje invazivnim stranim vrstama u svojim nacionalnim planovima za biodiverzitet, samo 17 odsto njih ima nacionalne zakone ili propise koji se posebno bave ovim pitanjima.

„Ozbiljna globalna pretnja koju predstavljaju invazivne vrste je potcenjena i često u potpunosti nepriznata“, navodi IPBES u saopštenju za štampu. Na izradi izveštaja je tokom poslednjih pet godina radilo 86 stručnjaka iz 49 zemalja na osnovu više od 13.000 referenci, što ga čini najsveobuhvatnijom procenom invazivnih stranih vrsta širom sveta ikada sprovedenom.

Invazivna vrsta zapravo predstavlja novu biološku vrstu u posmatranom ekosistemu ili regionu, ali pronalazi način da proliferira ili proširi svoj raspon delovanja, često nadvladajući autohtone vrste, i sa štetnim efektima. Invazivne biljke, životinje i mikrobi se prvenstveno šire širom sveta globalnom trgovinom i ljudskim putovanjima, bilo namerno ili slučajno.

Naučnici veruju da su invazivne vrste, koje sada pronalaze nove puteve širenja zbog klimatskih promena, značajno doprinele globalnom izumiranju. Od procenjenih invazivnih vrsta, 22 odsto su beskičmenjaci, 14 odsto kičmenjaci, 11 odsto mikrobi i šest odsto biljke. Obim njihovog negativnog uticaja varira u zavisnosti od vrste životne sredine i regiona.

Najzastupljenije, odnosno najinvazivnije vrste su vodeni zumbul, lantana i crni pacov.

Foto: Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin