PM čestice utiču i na imuni sistem u našim plućima

Oslabljena imunološka funkcija pluća pridružuje se listi zdravstvenih problema povezanih sa zagađenjem vazduha prema najnovijoj studiji.
PM čestice

Imunska odbrana pluća može oslabiti sa godinama, ostavljajući starije osobe podložnijima oštećenju pluća i težim oblicima respiratornih infekcija. Novo istraživanje otkriva jedan od razloga zašto se to dešava, udisanje čestica iz zagađenog vazduha vremenom slabi imuni sistem pluća, prema rezultatim istraživanja objavljenim u Nature Medicine.

Zagađenje vazduha je jedan od glavnih uzroka oboljevanja i rane smrti širom sveta, a nesrazmerno utiče na siromašne i marginalizovane zajednice. Čestične materije (ili PM čestice) predstavljaju vrsta zagađenja koje se emituje iz izduvnih gasova vozila, elektrana, šumskih požara i drugih izvora. One su povezane sa štetnim efektima po zdravlje, uključujući respiratorne, kardiovaskularne i neurološke bolesti.

U novoj studiji, istraživači sa Univerziteta Kolumbija analizirali su tkivo pluća od 84 donatora organa, starosti od 11 do 93 godine. Donatori su bili nepušači ili nisu imali istoriju teškog pušenja. Sa godinama, limfni čvorovi pluća, koji filtriraju strane supstance i sadrže imune ćelije, postali su napunjeni česticama.

„Ako se limfni čvorovi nakupe toliko materijala, onda ne mogu da rade svoj posao“, kaže Elizabeth Kovacs, ćelijski biolog koji proučava upale i povrede na medicinskom kampusu Univerziteta Kolorado Anschutz u Aurori.

Limfni čvorovi su dom za niz imunih ćelija, uključujući makrofage. Ovi ćelijski Pacmani gutaju patogene i druge nepoželjne ostatke, uključujući čestice. Kada budu ispunjeni čestičnim materijama, ove ćelije u manjoj meri mogu da obaljaju svoju ulogu, a to je proizvodnja citokina, proteina koji treba da aktivira druge imune ćelije, a pored toga smanjen je i kapaciteta za obuhvatanje drugih patogena.

Zagađenje je „stalna i rastuća pretnja po zdravlje i život svetske populacije“, zaključuje istraživački tim koji je radio ovu studiju. Njihov rad otkriva da pretnja uključuje „hronični i sveprisutni uticaj“ na respiratorni imunitet koji postaje sve izraženiji sa godinama.

Photo by Photoholgic on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin