Početak rada ADEX-а – Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije, zajedno sa EPEX SPOT-om, osnovali su prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu

Osnivanjem regionalne berze električne energije ADEX, slovenačka berza električne energije BSP koja je prethodno poslovala samo na slovenačkom tržištu, postaje ključni igrač na tržištu električne energije i na širem evropskom prostoru.
elektricna energija

Preuzeto: oie.rs

Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije – ADEX, prva regionalna berza električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, zvanično je uspostavljena 23. decembra 2022. u Ljubljani, formalnim potpisivanjem od strane osnivača – ELES, EMS i EPEX SPOT. ADEX je nastao korporativnim spajanjem BSP Southpool-a i SEEPEX-a, sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu. Novoosnovani ADEX će ponuditi harmonizovane i jedinstvene („one-stop-shop“) usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ambicijom da svoje poslovanje proširi i na ostale zemlje u regionima Centralne i Jugoistočne Evrope (CJIE).


„Osnivanjem regionalne berze električne energije ADEX, slovenačka berza električne energije BSP koja je prethodno poslovala samo na slovenačkom tržištu, postaje ključni igrač na tržištu električne energije i na širem evropskom prostoru. Ponosan sam što je ELES, kao 100% vlasnik BSP-a, uspeo da, zajedno sa svojim strateškim partnerima sa kojima deli jasnu viziju, realizuje ovaj izuzetni cilj, a što ujedno predstavlja i prvi korak ka uspostavljanju snažne regionalne berze električne energije”, rekao je Aleksander Mervar, glavni izvršni direktor ELES-a, operatora prenosnog sistema u Republici Sloveniji, i predsednik ELES grupe.


,,Ovo izvanredno dostignuće će dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije u OIE i održivu „zelenu tranziciju“. Osim toga, verujemo da će ova inicijativa poslužiti kao dobar model drugim zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi“, rekla je Jelena Matejić, generalna direktorka EMS-a.
Najvažniji kratkoročni ciljevi ADEX-a vezani su za uspostavljanje unutardnevnog tržišta u Srbiji, kao i za što skorije spajanje srpskog dan-unapred tržišta sa jedinstvenim panevropskim dan-unapred tržištem (SDAC).


,,Berza električne energije ADEX će podstaći ukupnu trgovinsku aktivnost i razvoj tržišta u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Čitava Evropa će imati koristi od ovog novog centra berzanskih aktivnosti, obzirom da će dodatno ubrzati regionalne i evropske integracije. To, takođe, podrazumeva i udruživanje snaga između regiona radi uspešnog sprovođenja energetske tranzicije. Zadovoljstvo nam je da u ovaj projekat unesemo našu dugogodišnju stručnost u uspostavljanju i upravljanju tržištima električne energije širom Evrope”, rekao je Ralf Danielski, glavni izvršni direktor EPEX SPOT.


Inicijativa ostaje otvorena i za sve ostale partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX-u kako bi unapredili integraciju spot tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.
Anže Predovnik, izvršni direktor BSP Southpool poručio je: ,,Došlo je vreme da države Zapadnog Balkana pristupe jedinstvenom evropskom tržištu električne energije. Spajanje BSP-a i SEEPEX-a postavlja temelj za formiranje snažne regionalne berze električne energije (ADEX). Sa daljim rastom ADEX-a, zajedno ćemo izgraditi celovito i jako regionalno tržište.
Otuda, ADEX vidimo kao dugo očekivani odgovor na potrebu integracije postojećih lokalnih, zasebnih tržišta električne energije u jedinstveno evropsko tržište.”
Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX istakao je: „SEEPEX je, delujući proteklih godina kao jedina operativna berza električne energije u regionu WB6, već postao pouzdano regionalno tržište od poverenja za sve naše članove i ovaj inovativni ADEX kontekst obezbediće značajnu dodatnu vrednost, ne samo srpskom i slovenačkom spot tržištu električne energije, već i celokupnom poslovnom i investicionom ambijentu u ovom delu Evrope“.


BSP Southpool upravlja fizičkim dan-unapred i unutardnevnim tržištem, kao i uslugama spajanja tržišta u Sloveniji. Takođe obavlja i usluge kliringa i finansijskog poravnanja na lokalnom i prekograničnom nivou. Tokom 2022. godine, njenih 30 članova trgovalo je količinom od 10,5 TWh, sa godišnjim finansijskim prometom od 3,5 milijardi evra. Za više informacija posetite www.bsp-southpool.com.


ELES je operator prenosnog sistema u Sloveniji i upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda ukupne dužine 2.955 km. Geografski posmatrano, ELES se nalazi na raskrsnici puteva između zapadne, istočne i južne Evrope, te upravlja tranzitnim tokovima i obezbeđuje pouzdan prenos električne energije ka nekoliko susednih zemalja. Za više informacija posetite www.eles.si .


Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije (EMS) je operator prenosnog sistema u Republici Srbiji, čija je dužnost da obezbedi siguran i pouzdan prenos električne energije, efikasno upravljanje prenosnim sistemom i obezbedi optimalan i održiv razvoj. EMS upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda čija je dužina oko 10.000 km. Nadležan je za koordinaciju osam međuzonskih kapaciteta sa susednim operatorima prenosnog sistema, u potpunosti u skladu sa pravilima i praksom ENTSO-E. Za više informacija posetite www.ems.rs .


Evropska berza električne energije EPEX SPOT SE i njena zavisna preduzeća upravljaju fizičkim kratkoročnim tržištima električne energije u 13 zemalja, i to u zemljama Centralno-zapadne Evrope, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, zemljama Nordijske regije i Poljskoj. Pored toga, EPEX SPOT, kao novinu, nudi rešenja za lokalna tržišta fleksibilnosti i aukcije za garancije porekla, kako bi podstakao integrisanje obnovljivih izvora energije i unapredio angažovanje potrošača i proizvođača na tržištu električne energije. Kao deo EEX grupe, koju čine kompanije koje opslužuju međunarodna berzanska tržišta, EPEX SPOT je posvećen stvaranju panevropskog tržišta električne energije. Više od 300 članova trenutno trguje električnom energijom na EPEX SPOT-u. Holding evropskih operatora prenosnog sistema HGRT poseduje 49% njegovog kapitala. Za više informacija posetite www.epexspot.com.
SEEPEX a.d. Beograd (SEEPEX) je licencirani operator tržišta u Srbiji osnovan kao akcionarsko društvo u strateškom partnerstvu EMS-a i EPEX SPOT-a. Tokom 2022. godine, 27 učesnika iz 13 evropskih zemalja trgovalo je količinom od 3,2 TWh na organizovanom dan-unapred tržištu, pri čemu je kliring i finansijsko poravnanje svih transakcija izvršila najveća evropska klirinška kuća – European Commodity Clearing AG.

Za više informacija posetite www.seepex-spot.com

Foto: oie.rs

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin