Posle šest godina agoniji ovog krokodila je došao kraj

Jedan od poznatijih stanovnika grada Palua, na indonežanskom ostrvu Sulavesi, jeste krokodil sa neobičnim “aksesoarom” – gumom motocikla koja mu se zaglavila oko vrata.

Naravno, niko nije bio raspoložen da se približava izuzetno opasnoj životinji koja je sa gumom provela neverovatnih šest godina, sve dok izvesni hvatač ptica pod imenom Tili nije rešio da za promenu uhvati reptila.

Četiri i po metra dugačak slatkovodni krokodil, inače ženka, uveliko ima status zvezde u Paluu, međutim kako ona raste, tako dolazi u sve veću opasnost od gušenja. Od 2016. godine traju pokušaji da se guma skine, a u njima su učestvovali i eksperti za reptile na čelu sa Metjuom Rajtom iz Australije i američkim biologom Forestom Galanteom. Ni jedan ni drugi nisu uspeli, a početkom januara ove godine nadmašio ih je 35-godišnji Tili, hvatač ptica i trgovac koji se tek nedavno doselio u Palu, čuo za poznatog krokodila iz komšiluka i nakon što ga je više puta video kako pokušava da se sunča na obali reke odlučno rešio da mu vrati životni standard i dostojanstvo:

“Imam iskustva i veštine u hvatanju ne samo ptica, već i domaćih i drugih životinja,” rekao je Tili za Associated Press. “Verovao sam da sa tim veštinama mogu da uhvatim i krokodila.”

Tili je napravio zamku od užadi koje je vezao za drvo pored reke, a reptila je namamio živinom. Tri nedelje su trajali bezuspešni pokušaji, da bi krokodil konačno upao u zamku, a Tili ga uz pomoć dva prijatelja izvukao na obalu i testerom presekao gumu široku 50 centimetara. Okolno stanovništvo pozvalo je vatrogasce i službu za zaštitu divljih životinja kako bi bezbedno vratili krokodila u vodu.

“Zaista je divno ovo što je Tili uradio, i trud koji je kao ljubitelj životinja uložio da zaštiti inače opasnog krokodila,” izjavio je Haruna Hama, načelnik Službe za zaštitu divljih životinja Centralnog Sulavesija.

Hama ne može da objasni kako se guma uopšte zaglavila, a ostali zaštitari tvrde da postoji realna mogućnost da je guma namerno stavljena krokodilu oko vrata, u neuspelom pokušaju da se životinja zarobi kao ljubimac, ili odere. “Svakako, krokodili i drugi reptili u reci neretko dolaze u kontakt sa divljim deponijama, i nesrećan slučaj je takođe moguć,” zaključuje Hama. Indonežanske vlasti su u periodu od 2007. do 2014. godine registrovale 279 napada krokodila, od kojih se 268 pripisuje slatkovodnim krokodilima poput aktera ove priče. Čak 135 napada bilo je sa fatalnim ishodom, ali uprkos tome slatkovodni krokodil je na indonežanskom arhipelagu zaštićen zakonom.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin