Prezentacija inkluzivnog umetničkog projekta „Tekstilne (taktilne) novine“

Od 12. septembra do 15. oktobra na više lokacija u Novom Sadu u ograncima Gradske biblioteke biće prezentovan inkluzivan projekat ,,Tekstilne (taktilne) novine".

Preuzeto: energetskiportal.rs

Foto: ReAktor

Prezentacija inkluzivnog umetničkog projekta ŠOSO ,,Milan Petrović’’ i Milice Dukić ,,Tekstilne (taktilne) novine’’, koji se realizuje u saradnji sa Savezom slepih i slabovidih, održaće se od 12. septembra do 15. oktobra na više lokacija u Novom Sadu u ograncima Gradske biblioteke.

Projekat „Tekstilne novine” nastavak je saradnje vizuelne umetnice Milice Dukić sa nastavnicima i korisnicima škole

„Dr Milan Petrović’’ u Novom Sadu, škole čija je misija obrazovanje i vaspitavanje dece i odraslih sa svim vrstama smetnji u razvoju, tokom čitavog njihovog života. Projekat podrazumeva realizaciju tekstilnih objekata po uzoru na dnevne novine iz Srbije (Blic, Večernje novosti, Danas), Mađarske (Blikk) i Poljske (Super express), čime se problematizuje količina i kvalitet (vizuelnih) informacija koje dobijamo listanjem/čitanjem dnevne štampe.

On takođe ukazuje na šire društvene teme, kao što su neinkluzivnost dnevnih novina i masovne kulture uopšte, inkluzivnost savremene umetnosti, kreativni doprinos kroz participativne projekte, blagodeti plus saradnje obrazovnih i kulturnih institucija sa umetnicima i nezavisnom scenom.

Tekstilne novine to postižu tako što su inkluzivne na nekoliko nivoa: kroz proces stvaranja tekstilnih objekata (korisnici škole direktno učestvuju u kreiranju savremenog umetničkog dela kroz odabir tehnike veza, boje konaca, stilizaciju vizuelnih materijala, izradu veza), time što vezene „stranice“ mogu da iskuse i slepi i slabovidi, kao i izlaganjem i prezentacijom u nekoliko ogranaka Gradske biblioteke u Novom Sadu, čime se savremena umetnost direktno donosi i njihovim korisnicima.

Početak realizacije projekta planiran je za 12. septembar sa početkom u 12 časova, u prostorijama Gradske biblioteke ,,Đura Daničić’’, Dunavska 1, a svečano obeležavanje završetka ‘male plutajuće izložbe’ održaće se 11. oktobra sa početkom u 12 časova, u biblioteci ,,Žarko Zrenjanin’’ na Novom naselju.

Raspored prezentacije projekta:

12–17. septembar: „Đura Daničić”, Dunavska 1,

19–23. septembar: „Biblioteka saveza slepih”, Svetozara Miletića 28,

26–30. septembar: „Stevan Sremac”, Narodnih heroja 5,

03–07. oktobar: „Danilo Kiš”, Narodnog fronta 47, Liman,

10–14. oktobar: „Žarko Zrenjanin”, Dušana Danilovića 12, Novo naselje

Projekat realizuje Udruženje građana Reaktor uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.
Osobe koje su doprinele kreiranju dela: Vesna Višekruna i Milica Brkić (nastavnice), Ankica Moravek, Jelena Stefanovska, Emili Tomaš, Maja Kerkez, Natalija Vladisavljević, Miljana Šelver, Majda Kerešević, Snežana Bulatović,, Ivana Batori, Valentina Petrušić, Rajna Janković, Danijela Klobučar, Kali Petrović, Dunja Kovačević, Mirjana Relja, Vered Dudu, Ester Dino, Snežana Jeremić, Atila Kolompar.

Izvor: ReAktor Ngo

Foto: energetskiportal.rs

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin