Rast obnovljivih izvora energije

Svetski kapacitet obnovljive energije porastao je za 50% u 2023. godini, dostigavši skoro 510 GV, što ga čini najbržim rastom u poslednje tri decenije.
obnovljivi izvori energije

U novom godišnjem izveštaju Međunarodne agencije za energiju o izgledima za obnovljivu energiju (IEA) navodi se da brojke pokazuju izvesnu šansu da se postigne utrostručenje globalnog kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine, što je jedan od ciljeva COP28, godišnjeg globalnog samita o klimi. Solarni paneli i vetar čine 95% ekspanzije, a procenjuje se da će obnovljivi izvori energije nadmašiti ugalj i postati najveći izvor globalne proizvodnje električne energije do početka 2025. godine.

Svetske vlade složile su se da utrostruče kapacitete za proizvodnju obnovljive energije do 2030. godine i odstupe od fosilnih goriva na klimatskoj konferenciji COP28 UN u Dubaiju prošlog decembra, ali nije dogovoren nijedan mehanizam za finansiranje prelaska na čistu energiju u zemljama u razvoju.

Izveštaj predviđa da će, prema trenutnim politikama i tržišnim uslovima, globalni kapacitet obnovljivih izvora energije porasti na ukupno 7.300 GV u narednih pet godina, a da bi se postigao cilj za 2030. godinu biće potrebno dostizanje najmanje 11.000 GV. U izveštaju se takođe navodi i da će najveći izazov za postizanje cilja biti povećanje finansiranja i primena obnovljivih izvora energije u većini ekonomija u nastajanju i razvoju.

Tokom prošle godine, viša inflacija i kamatne stope su povećale troškove opreme i finansiranja projekata obnovljivih izvora energije, a politike su se sporo prilagođavale novom makroekonomskom okruženju. Nedovoljna ulaganja u mreže takođe ometaju brže korišćenje obnovljivih izvora energije, kao i spore i birokratske procedure izdavanja dozvola i druge administrativne barijere.

Kina je prošle godine imala najveći rast u obnovljivim izvorima energije i očekuje se da će do 2028. godine činiti skoro 60% novih obnovljivih kapaciteta. Uloga Kine je ključna u postizanju cilja 2030. jer se očekuje da će do kraja decenije instalirati više od polovine novih kapaciteta potrebnih na globalnom nivou. Očekuje se da će se dodaci solarnih fotonaponskih panela i kopnenih vetroparkova do 2028. takođe više nego udvostručiti u Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji, Indiji i Brazilu u poređenju sa poslednjih pet godina.

Uprkos mnogim najavama projekata zelenog vodonika kao čistijeg goriva za energetski intenzivnu industriju i transport – gde se vodonik proizvodi korišćenjem obnovljive energije za cepanje vode – napredak je spor, a očekuje se da će samo 7% tekućih projekata biti pokrenuto do 2030.

Foto: Maria Maltseva, Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin