Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Samarina, kojoj stanovnici iz milošte dodaju i epitet lepa, poznato je turističko mesto, ujedno i najviše selo u Grčkoj. Samarina je u opštini Grevena, čiji su zvaničnici najavili uvođenje geotermalnog sistema koji će otapati led i sneg na javnim površinama.
geotermalna energija

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Opština Grevena je 2017. pokrenula inicijativu za renoviranje javnih zgrada uz primenu geotermalne energije. Sada je tu novi projekat, čiji je cilj da se uz stečeno znanje funkcionalno i estetski nadogradi trg u Samarini.

Samarina je na 1.550 metara nadmorske visine i centar je grčkog planinskog turizma. Najpoznatija atrakcija je nacionalno skijalište Vasilica. Zime su oštre, pa sneg često zatrpa javne površine ovog malog mesta.

Sistemi za odleđivanje javnih površina su uobičajeni na severu Evrope, posebno u skandinavskim zemljama. Međutim, ovo će biti prvi primer primene geotermalne energije na ovaj način na jugu kontinenta.

Renoviranje i proširivanje trga, uz primenu neiscrpnog obnovljivog izvora energije, daće ovoj destinaciji inovativni karakter uz istovremeno jačanje lokalnog razvoja i dinamike turizma, ističu lokalni zvaničnici.

Gradonačelnik Grevene Jorgos Dastamanis rekao je da je do sada za program energetske nadogradnje javnih zgrada utrošeno više od šest miliona evra. Zahvaljujući ovim ulaganjima, troškovi grejanja i hlađenja u opštini su smanjeni do 70 odsto.

Projekat je omogućio korišćenje resursa u korist građana, istovremeno doprinoseći smanjenju energetskog siromaštva, ali i smanjenju ugljeničnog otiska.

„Naš cilj je sada da ovu ekološku praksu primenimo i na centralni trg Samarine, kako bi tokom zime uvek bio prohodan i čist, kroz sistem odleđivanja javnih površina geotermalnom energijom, jer visina snega ponekad dostiže čak četiri metra“, istakao je Dastamanis.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin