Skandinavci će uskoro dobiti baterije na bazi drveta

Švedski specijalisti za baterije Northvolt i finski proizvođač papira i celuloze Stora Enso udružili su snage oko razvoja održivih baterija od čvrstog ugljenika na bazi lignina – proizvedenog od drveta iz nordijskih šuma.
Drveće

Kompanije planiraju razvoj prve industrijske baterije čiji anodni izvori će biti isključivo sirovine iz Evrope, čime će cena proizvodnje, ali i ugljenički otisak, biti znatno spušteni na nivou čitave industrije.

“Zajednički razvoj baterija sa Northvoltom predstavlja novi korak na našem putu ka opsluživanju brzorastućeg tržišta baterija – sa obnovljivim anodnim materijalima napravljenim od drveća,” izjavila je Johana Hagelberg, izvršna potprerdsednica sektora za biomaterijale u kompaniji Stora Enso. “Naš čvrsti ugljenik na bazi lignina obezbediće strateško snabdevanje Evrope anodnim sirovinama, zadovoljivši potrebe za održivim baterijama primenjivim u sektoru mobilnosti i skladištenja energije.”

Lignin je polimer biljnog porekla koji se nalazi u ćelijskim zidovima kopnenih biljaka. Drveće se, tako, sastoji od 20-30 odsto lignina, koji drvetu služi kao prirodno, snažno vezivo.

Dok će Stora Enso obezbeđivati anodni materijal na bazi lignina iz šuma kojima se upravlja isključivo u skladu sa postulatima održivosti, Northvolt će pokrenuti dizajn samih ćelija, razvoj proizvodnog procesa i unapređenja proizvodnih tehnologija.

“Ovim partnerstvom istražujemo nove izvore održivih sirovina i proširujemo evropski lanac vrednosti baterija, istovremeno razvijajući jeftinije hemijske komponente baterija,” dodaje Ema Nerenhajm, direktorka sektora za životnu sredinu u Northvoltu.

Štaviše, Stora Enso u mestu Sunila u Finskoj (gde industrijski proizvodi lignin od 2015. godine) već poseduje “pilot fabriku” za proizvodnju ugljeničkih materijala na bio bazi. Trenutni godišnji kapacitet proizvodnje iznosi oko 50.000 tona, a kompanija takođe sprovodi studiju izvodljivosti za procenu prve industrijske proizvodnje ovakvog tipa baterije, čiji je radni naziv trenutno “Lignode”.

Foto: Steven Kamenar na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin