Slavimo nacionalne parkove naše planete

Nacionalni parkovi su predeli od izuzetnog ekološkog, kulturnog i društvenog značaja. Svake godine 24. maja obeležava se Evropski dan parkova sa ciljem podizanja svesti o važnosti očuvanja nacionalnih parkova i drugih zaštićenih područja.

Evropski dan parkova je inicijativa pokrenuta od strane EUROPARC federacije još 1999. godine kako bi se istakla važnost nacionalnih parkova i drugih zaštićenih područja širom Evrope. Dan parkova se obeležava svake godine 24. maja, na dan kada je u Švedskoj stvoren prvi od devet evropskih nacionalnih parkova. Ovaj dan ima za cilj da podseti na potrebu približavanja ljudi prirodi i podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja prirodnih lepota u zaštićenim područjima i važnost njihvoog očuvanja i održivog upravljanja.

Slogan ovogodišnjeg Evropskog dana parkova je rethink, restore, reconnect.

Nacionalni parkovi i zaštićena područja imaju mnoge ekološke benefite kao što su očuvanje biodiverziteta, zaštita staništa životinja i biljaka, kao i koristi za lokalne zajednice i društvo uopšte. Pored toga, danas je više nego ikada važno istaći koliko su oni važni za zdravlje ljudi. Provođenje vremena u prirodi je od suštinskog značaja za oporavak ljudske mentalne i fizičke energije, a u sve urbanizovanijem okruženju u kome živimo moramo stvoriti više mogućnosti za građane da se povežu i borave u prirodi, ako ne u zaštićenim područjima onda bar u urbanim parkovima. O benefitima urbanih zelenih površina pročitajte više u tekstu na našem portalu.

Kanađani su od skoro pokrenuli program koji daje pojednim lekarima mogućnost da pacijentima obezbede besplatnu godišnju propusnicu za nacionalne parkove u zemlji kao vid terapije sa ciljem da se poveća pristup prirodi i zdravstvenim benefitima koji proizilaze od boravka u prirodi.

U Srbiji je do početka ove godine bilo 5 nacionalnih parkova: Đerdap, Fruška gora, Kopaonik, Tara i Šar planina. U januaru 2022. godine, posle 40 godina pauze, pokrenuta je procedura za proglašenje dva nova nacionalna parka. Novi nacionalni parkovi su Stara planina površine 116.000 hektara i Kučaj-Beljanica na oko 45.000 hektara. Više o nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima pogledajte na sajtu Zavoda za zaštitu prirode Srbije www.zzps.rs.

Photo by Nikola Knezevic on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin