Smanjite emisiju ugljenika boljom organizacijom frižidera

Praktikovanje drevne Feng Shui umetnosti u vašoj kuhinji može učiniti više od stvaranja harmonije i ravnoteže – može pomoći u smanjenju otpada od hrane i smanjenju vašeg ugljeničnog otiska.
feng shui u frizideru

Užurbana dinamika života čini da nered u našim životima lako nastaje, posebno u kuhinji. Ali šta je sa našim frižiderom? Pravilno organizovanje može napraviti veliku razliku u smanjenju bacanja hrane i emisija ugljenika.

Bilo da se radi o upakovanoj robi sa isteklim rokom, prokislim, ubuđalim, uvelim i gnjilim namirnicama, ili jednostavno ne želite da jedete isti obrok više puta, postoji mnogo razloga zašto se hrana baca. Feng Shui može da vam pomogne da napravite pozitivnu promenu.

Rasipanje hrane ima ogroman uticaj na životnu sredinu. Proizvodnja hrane zahteva vredne resurse kao što su voda, energija i zemljište. Kada se hrana baci, svi ovi resursi se takođe rasipaju. Otpad od hrane, posebno ako nije kompostiran, doprinosi emisiji gasova staklene bašte. Kada se organski materijali poput otpada od hrane razgrađuju na deponijama, oslobađaju gas metan. Otpad od hrane je odgovoran za otprilike jednu četvrtinu ovih emisija gasova staklene bašte.

Gledajući na to iz perspektive potrošača, bacanje hrane znači i rasipanje novca. Uzimajući u obzir rastuću cenu hrane u današnje vreme, važno je fokusirati se na načine da se ona efikasno iskoristi i bacanje svede na minimum.

Feng Shui pomaže u strateškom uređenju frižidera – kvarljive namirnica poput voća, povrća i mleka držite ispred ili na vratima, gde su lako vidljivi i dostupni. Na ovaj način je veća verovatnoća da ćete ih iskoristiti pre nego što se pokvare. S druge strane, stvari sa dužim rokom trajanja, kao što su ljuti sosovi ili gazirani sokovi, mogu se čuvati pozadi.

Organizovanjem naših frižidera u cilju smanjenja emisije ugljenika, možemo usvojiti principe rotacije hrane (FIFO – „first in – first out“). To u stvari znači da „starije“ (ranije kupljene) proizvode postavljamo ispred novijih (skorije kupljenih), osiguravajući da se kvarljivi predmeti koriste pre nego što im istekne rok trajanja. Ova jednostavna praksa minimizira otpad i maksimizira iskorišćenost naše hrane.

Dobro organizovan frižider bez nereda takođe nudi jasan pogled na ono što već imamo, sprečavajući nas da preteramo ili kupimo duple artikle. Ovo ne samo da štedi novac, već i smanjuje verovatnoću da hrana ostane neiskorišćena i da se na kraju baca. Pritom, na taj način možemo pozitivno uticati na životnu sredinu i doprineti borbi protiv klimatskih promena.

Feng Shui naglašava važnost čišćenja i održavanja uređenog prostora kako bi se omogućio slobodni protok pozitivne energije. Organizovanjem svog frižidera ne samo da smanjujete nered, već i stvarate osećaj harmonije u kuhinji.

Čak i ako povremeno morate da izbacite neku hranu, obavezno je kompostirajte u svom dvorištu ili preko neke od organizacija u vašem okruženju.

Foto: Ello on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin