Solarni geoinženjering – rešenje za klimatske promene?

U naučnom i javnim krugovima javljaju se brojne ideje o načinima borbe protiv globalnog zagrevanja. Modifikacija solarnog zračenja (SRM), poznata i kao solarni geoinženjering, postaje sve popularnija usled kašnjenja u ispunjavanju klimatskih ciljeva.
solarni geoinženjering

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Po Pariskom sporazumu, emisije gasova sa efektom staklene bašte moraju da se smanje dovoljno da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, ali napori na tom planu ne napreduju najbolje. Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) nedavno je sazvao stručni panel kako bi se razmotrila upotreba SRM-a.

Šta je SRM?

SRM ima za cilj da ohladi Zemlju, reflektujući mali procenat sunčeve svetlosti nazad u svemir. Primer te tehnologije je stratosferska aerosolna injekcija (SAI). Zamisao je da se u stratosferu ispuštaju aerosoli koji odbijaju zrake svetlosti.

Još jedan od predloga koji se navodi u izveštaju jeste postavljanje gigantskih ogledala koja bi reflektovala sunčevu svetlost nazad u svemir. Svemirska ogledala su predlagana i ranije.

Bivši kandidat za predsednika Sjedinjenih Država Andru Jang objavio je 2019. godine plan za geoinženjering planete, podseća Independent. Njegov predlog je bio postavljanje sklopivih ogledala u orbitu. Ostvarenje ovog plana koštalo bi 4,86 ​​milijardi dolara, a za implementaciju bi trebalo dvadesetak godina, kazao je.

Rizici ostaju nepoznanica

Iako postoji mnogo literature na ovu temu, vrlo je malo dokaza i istraživanja o rizicima i uticajima SRM-a. Postoje brojne nedoumice u pogledu društvenih i ekoloških uticaja, njegove sigurnosti i održivosti.

U izveštaju stoji da stručni panel smatra da bi implementacija SRM-a u bliskoj budućnosti bila neopravdan i nerazuman korak. Ipak, saopšteno je da se taj stav može promeniti u slučaju da ostale vrste klimatske akcije ne dovede do zadovoljavajućih rezultata.

„Klimatske promene vode svet u nepoznato, pa je u toku potraga za svim izvodljivim rešenjima“, rekla je Andrea Hinvud, UNEP-ova glavna naučnica. Međutim, sve nove tehnologije moraju biti objašnjene, a potencijalni rizici i uticaji identifikovani pre nego što se puste u upotrebu“, objašnjava ona.

U svakom slučaju, SRM neće sprečiti ili promeniti negativne uticaje globalnog zagrevanja. Prioritet i dalje mora da ostane smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, zaključak je panela.

“SRM ne uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere. On neće unaprediti životnu sredinu niti se pozabaviti osnovnim uzrocima klimatskih promena”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka UNEP-a.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin