Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

Podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 evra za kupovinu autobusa.
zamena starih vozila

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Vlada Srbije usvojila je sredinom decembra Program zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, a među merama su se našle i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim. Za realizaciju planova iz ovog strateškog dokumenta najavljena su ulaganja od 2,6 milijardi evra, od kojih je 102 miliona evra namenjeno za obnovu voznog parka otpremanjem najstarijih putničkih vozila, lakih teretnih vozila, kao i autobusa, u centre za reciklažu.

Onaj ko se odluči da nabavi, novije, ekološki prihvatljivije vozilo (sa Euro 6 motorom, novo ili polovno) dobiće podsticaj u iznosu od 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

Ova mera uklanjanja najstarijih vozila iz drumskog saobraćaja ima za cilj smanjenje emisija, naročito PM čestica, koje spadaju u najveće zagađivače vazduha u Srbiji, koja obara neslavne rekorde kada je reč o zagađenju vazduha.

Uskoro Agencija za bezbednost saobraćaja izlazi sa više informacija

Kako će u praksi biti sprovedena ova akcija znaće se vrlo brzo. Naime, Agencija za bezbednost saobraćaja daće predlog mehanizama podrške iz javnih sredstava za otpremanje starih dizel putničkih automobila, teretnih vozila i autobusa u reciklažne centre, dok su partneri u realizaciji Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo zaštite životne sredine.

“Srbija je jedina država u regionu u kojoj je i dalje dozvoljen uvoz automobila koji ispunjavaju Euro 3 normu. Naime, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori važeća ekološka norma je Euro 5. Godišnje se u Srbiju uveze više od 120.000 polovnih automobila od kojih je ogromna većina sa dizel motorom koji su odavno proterani sa evropskih puteva. Ovaj podsticaj države za zamenu starih dizelaša je korak u dobrom pravcu“, smatra Dragan Škrnjić, predsednik Eko kluba Srbija.

Cilj je da do 2025. godine na ovaj način bude zbrinuto 122.300, a u 2026. godini još 17.900 vozila.

Iz budžeta će ove godine biti izdvojeno i 250 miliona dinara za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin