Srbija ubrzava zelenu tranziciju

Međunarodna agencija za energiju saopštila je da će ove godine ulaganja u solarnu energiju prvi put nadmašiti investicije u proizvodnju nafte. Naime, na svaki dolar uložen u fosilna goriva 1,7 dolara ide u čistu energiju. Kako piše RTS, i Srbija je zaokružila zakonske propise za povećanje zelenih megavata.
energetska tranzicija srbija

Preuzeto sa sajta Biznis

Trogodišnja svetska ulaganja u čistu energiju povećana su za četvrtinu, dok investicije u fosilna goriva, kojih se svet još ne odriče, beleže rast od 15 odsto. Energetska tranzicija ubrzava se i u Srbiji, a najveće interesovanje je za energiju sunca i vetra.

„Interesovanje investitora je ogromno, što pokazuje čak 20 gigavata podnetih zahteva za priključenja koji su podneti Elektromreži Srbije. To je dva puta više nego što Srbija sada ima u svom energetskom bilansu“, navodi direktorka Udruženja obnovljivih izvora energije Srbije Danijela Isailović.

Zbog prihvata veće količine zelenih megavata evropske države intenzivno rade na jačanju prenosne mreže i međusobnom povezivanju. Proizvodnju struje iz vetra i sunca diktiraju vremenske prilike, pa se uporedo radi na razvoju neophodnih skladišta električne energije, piše portal RTS-a.

„Skladišta su veoma važna zbog ove varijabilnosti klimatskih promena i stabilnosti ugovora o isporuci električne energije koja bi omogućila da se sa prihvatljivim cenama, sa dostupnim cenama električne energije za stanovništvo i privredu obezbedi proizvodnja iz varijabilnih obnovljivih izvora“, objašnjava Nebojša Petrović, predsednik Srpskog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže.

Povećanje udela čiste energije zahteva i nova tehnološka rešenja – od proizvodnje do upravljanja elektroenergetskim sistemima, a sve zahtevnijem tržištu obnovljive energije poslovanje prilagođava i elektroindustrija.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin