Šta je regenerativna poljoprivreda?

Regenerativna poljoprivreda se fokusira na poboljšanje zdravlja zemljišta koje je uništeno upotrebom različitih đubriva i pesticida, kao i teške mehanizacije.
regenerativna poljoprivreda

Savremena poljoprivreda uglavnom uključuje upotrebu teške mašinerije, đubriva i pesticida kako bi se povećala proizvodnja hrane, a to doprinosi degradaciji zemljišta. Procenjuje se da je više od polovine svetskog poljoprivrednog zemljišta već narušeno, što znači da je produktivnost drastično smanjena a predstavlja i rizik za uzgoj hrane bezbedne za konzumaciju. Pored toga, poljoprivreda je zaslužna za više od trećine globalnih emisija gasova staklene bašte.

Regenerativna poljoprivreda fokusira se na zdravlje zemljišta – zdravo tlo proizvodi više hrane, skladišti više ugljenika i povećava biodiverzitet (mikroorganizmi, gljive, insekti…). Ova praksa takođe smanjuje emisije gasova staklene bašte i sveukupni uticaj industrije na životnu sredinu, ali i pomaže oprašivanje biljaka i oticanje vode. To je posebno bitno jer se broj poplava usled klimatskih promena drastično povećava širom sveta, a erodirano zemljište čini okruženje osetljivijim na ekstremne vremenske uslove.

Principi regenerativne poljoprivrede podrazumevaju rotaciju useva, upotrebu životinjskog stajnjaka i komposta bez narušavanja zemljišta oranjem, uvođenje različitih biljnih i životinjskih vrsta u zemljoradnju i rotaciju stoke na ispaši kako ne bi narušavala kvalitet zemljišta pojedinačnih pašnjaka. Kako je među osnovnim principima i pokrivanje tla tokom čitave godine, mnogi poljoprivrednici posežu za sadnjom pokrovnog bilja između žetve i setve – ono čuva vlagu zemljišta, suzbija korov i obezbeđuje azot. Ovi koraci pomažu vraćanje hranljivih materija u zemljište. Mnogi uzgajivači komercijalnih useva na istom pristoru sade i druge kulture čime i jedni i drugi usevi dobijaju na prinosu.

Regenerativna poljoprivreda poboljšava prinos useva tako što unapređuje zdravlje tla i retenciju vode i smanjuje eroziju. Takođe, pretvara zemljište u moćan rezervoar viška ugljenika koji zdrava zemlja prirodno apsorbuje iz atmosfere. Prednosti ovog načina obrade zemlje ogledaju se i u efikasnijem korišćenju vode i smanjenju štetočina. Pritom, u globalnim naporima za očuvanje životne sredine, regenerativna poljoprivreda se pojavljuje i kao izvor dodatne zarade za poljoprivrednike. U nekim delovima sveta, poljoprivrednici uživaju posebne benefite, olakšice ili čak značajne subvencije za izdvajanje ugljenika u zemljištu.

Foto: Zoe Schaeffer on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin