Stara garderoba sve veći ekološki problem

Količina upotrebljivanog tekstila izvezenog iz Evropske unije utrostručila se u poslednje dve decenije, izazivajući sve veći problem kao otpad, navodi se u izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) objavljenom u ponedeljak.
garderoba ekologija

Preuzeto sa sajta N1

Budući da Evropa ima ograničene kapacitete za recikliranje, veliki deo odbačene i donirane odeće izvozi se u Afriku i Aziju, navodi se u izveštaju.

„Uobičajena je percepcija javnosti da su donacije polovne garderobe uvek korisne u tim regionima, ali to ne odražava stvarnost“, napisali su stručnjaci za životnu sredinu u izveštaju.

Oko 550.000 tekstila izvezeno je 2000. godine, a u 2019. godini skoro 1,7 miliona tona.

„Tekstil prvenstveno ide za ponovnu upotrebu jer postoji potražnja za jeftinom, polovnom iz Evrope. Ono što nije prikladno za ponovnu upotrebu uglavnom završava na otvorenim deponijama“, izvestila je agencija za životnu sredinu.

U 2019. godini 46 odsto polovne odeće završilo je u afričkim zemljama. Iste godine, 41 odsto korišćenog tekstila stiglo je u Aziju, gde je sortirano i obrađeno.

Većina je korišćena kao tkanina ili materijal za punjenje u industriji ili je poslata u druge azijske zemlje na recikliranje ili u Afriku radi ponovne upotrebe, navodi se.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin