Stogodišnje poplave će se dešavati sve češće u narednom periodu

Neke poplave su toliko intenzivne da retko pogađaju neko područje više od jednom u periodu od jednog veka, ovakve poplave nazivamo stogodišnjim. Međutim, usled klimatskih promena ali i porast mora možemo očekivati da se ovakvi klimatski ekstremi dešavaju češće, a posebno su ugrožene priobalne zajednice.
Poplave

Većina priobalnih zajednica će se susresti sa stogodišnjim poplavama češće nego očekivano do kraja veka, čak i po umerenom scenariju gde će emisije ugljen-dioksida biti na vrhuncu oko 2040. godine, otkriva nova studija. Prema rezultatima ove studije već od 2050. godine  regioni širom sveta bi mogli da dožive stogodišnje poplave u proseku svakih devet do petnaest godina.

Procenjuje se da više od 600 miliona ljudi živi u priobalnim regionima, a očekuje se da će taj broj i dalje rasti. Dobro osmišljene i implementirane obalne odbrambene strukture imaće važnu ulogu u sposobnosti obalnih zajednica da izdrže velike poplave.

Stogodišnja poplava je ekstremni nivo vode koji ima 1% šanse da bude premašen u bilo kojoj godini i zasnovan je na istorijskim podacima. Uprkos nazivu, stogodišnje poplave mogu pogoditi isto područje više godina zaredom ili uopšte ne pogoditi tokom jednog veka. Međutim, ovi istorijski trendovi više neće pružati tačan uvid u buduće poplave, kako otkriva ova nova studija.

„Prag za koji očekujemo da će biti premašen jednom u stotinu godina u proseku će biti premašen mnogo češće u toplijoj klimi“, rekao je Hamed Moftakhari, građevinski inženjer i profesor na Univerzitetu Alabama, koji je učestvovao u izradi ove studije.

Foto: Image by LucyKaef from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin