Strašila odlaze u penziju – zameniće ih dronovi

Došao je trenutak da strašila prestanu da se prže na suncu i odu u zasluženu penziju - Dobro poznatu “dekoraciju” svake njive mogli bi uskoro da zamene dronovi.

Kada je istraživanje tima sa državnog Univerziteta države Vašington (WSU) u pitanju, konkretan cilj je spasiti tamošnje vinograde, koji su na udaru čvoraka i vrana, a načinjena šteta meri se u milionima dolara.

Tim je razvio kombinovani sistem dronova i video nadzora, sa automatizovanim letelicama koje bi 24 sata dnevno patrolirale poljima i terale štetočine.

“Farmeri trenutno zaista nemaju kvalitetan alat za kontrolu napasti, to jest nemaju kvalitetan alat po pristupačnoj ceni. Uz dalji razvoj i ulaganja potencijalnih partnera, ovaj sistem bi mogao biti upravo to što im je potrebno,” optimističan je Manoj Karke sa Departmana za biosistemski inženjering u okviru WSU.

Tokom istraživanja, njegov tim je paralelno realizovao dva testa: Detekciju ptica i automatizaciju slanja dronova na lice mesta. Tokom nekoliko godina, Karke i njegove kolege razvile su sintezu video nadzora i algoritma koji otkriva ptice i signalizira ukoliko su preblizu poljima. Istovremeno, specijalizovani mali dronovi testirani su na simuliranim pticama.

Suštinski, sistem se ne razlikuje mnogo od naprednih dronova koji se koriste za dostavu robe. Proći će još nekoliko godina pre nego što će ovakva tehnologija postati dostupna farmerima, jer na red polako dolaze fizičke ali i administrativne prepreke – od prilagođavanja dronova veličini “operativnog područja” do usaglašavanja zakona o bespilotnim letelicama.

Ono što posebno brine Karkea jeste, naravno, neosporna inteligencija samih ptica:

“Ptice su veoma pametne, i često nađu način da zaobiđu prepreke, a mi ne želimo sistem koji će funkcionisati samo par meseci pre nego što će one prestati da se plaše dronova. Za sada ih plaši njihova buka, ali možemo ih dizajnirati tako da liče na predatore, ili da im stavimo reflektivne propelere koji će sjajem terati ptice. Svakako će nam trebati nekoliko godina da obezbedimo nešto što će zaista štititi vinograde i polja.”

Ovo istraživanje je zapravo treće koje ima za cilj “penzionisanje” strašila pomoću dronova – prvo istraživanje koristilo je ručno kontrolisane letelice koje su više nego uspešno terale ptice sa vinograda, smanjivši broj upornih napasti četvorostruko. Drugo istraživanje više se bavilo samim smanjenjem količine oštećenog voća, koje je gotovo prepolovljeno.

Za Karkea i njegov tim sada sledi mukotrpan proces sastanaka sa proizvođačima, tehnološkim kompanijama i drugim “igračima” koji bi mogli da vide interes u razvoju komercijalno dostupnih automatizovanih sistema poput ovog.

Image for free use from Shutterstock

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin