Šume su od vitalnog značaja za smanjenje atmosferskog CO2

Prema velikoj međunarodnoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature, kada bi se prirodnim šumama širom sveta dozvolilo da rastu i sazrevaju, a ne da se seku, 226 milijardi tona ugljenika bi moglo biti uklonjeno iz atmosfere.
šume

To znači da bi se uklonilo oko 30 odsto emisije od ukupne ugljenika u atmosferu. Naučnici naglašavaju da bi omogućavanje prirodnog oporavka šuma podstaklo očuvanje biodiverziteta i olakšalo održivo upravljanje šumama, međutim da bi se uspešno obuzdali klimatske promene i dalje bi bilo potrebno od  da dođe do značajnih smanjenja emisija gasova staklene bašte.

Studija koju su sprovele stotine naučnika iz celog sveta daje veliki uvid u to kako prirodni ekosistemi, ako im se pruži prilika, mogu da smanje uticaj klimatskih promena.

Zbog kontinuirane seče šuma, ukupna količina ugljenika uskladištenog u šumama je 328 milijardi tona ispod prirodnog stanja koje bi moglo da se postigne da nema deforestacije. Naravno, veliki deo ovog zemljišta se koristi kao urbano i poljoprivredno zemljište. Međutim, izvan tih područja, istraživači su otkrili da šume, ako im se dozvoli da se oporave, mogu vezati oko 226 milijardi tona ugljenika u regionima ljuske aktivnosti nisu intenzivne. Otprilike 61% ovog potencijala može se postići zaštitom postojećih šuma, tako da se one mogu oporaviti i rasti do svoje zrelosti. Preostalih 39% može se postići ponovnim povezivanjem fragmentiranih šumskih pejzaža kroz održivo upravljanje ekosistemom i rekultivaciju.

Ključni zaključak studije je da, iako pošumljavanje ima veliki značaj, očuvanje postojećih šuma ima kritičnu ulogu u zaštiti prirode, obezbeđivanju sredstava za život velikom broju ljudi i usporavanju klimatskih promena. Posebno značajno je zaustavljanje deforestacije tropskih šuma.

Foto: Markus Spiske: https://www.pexels.com/photo/bird-s-eye-view-nature-forest-trees-113338/

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin