Svetski dan kornjača

Svetski dan kornjača je dan kada želimo da ukažemo na važnost očuvanja jednog od najstarijih reptila na planeti.

Svake godine 23. maja obeležava se Svetski dan kornjača sa ciljem podizanja svesti o važnosti pružanja podrške ovim životinjama da prežive i napreduju u svojim staništima. Kornjače igraju važnu ulogu u ekosistemima Zemlje. One se mogu naći u čitavnom nizu različitih staništa širom sveta.

Kornjače su jedna od najstarijih grupa reptila na svetu. Evoluirale su pre zmija, krokodila, aligatora, čak i pre dinosaursua.  Na svetu postoji 300 vrsta kornjača, od kojih je preko 120 ugroženo. Najveće pretnje sa kojima se kornjače suočavaju su gubitak staništa, krivolov i ilegalna trgovina kućnim ljubimcima. Zbog toga je važno raditi na njihovom očuvanju, a današnji dan nas na to podseća.

Oklop koranjača svakako je jedna od njihovih najzanimljivijih karakteristika. Suprotno popularnom verovanju, kornjača ne može izaći iz oklopa. Oklop raste kako i kornjača raste, tako da je nemoguće da postanu preveliki ili premali za kornjaču. Kao i druge kosti oklop kornjače je zapravo deo njenog skeleta. Sastoji se od preko 50 kostiju koje uključuju grudni koš i kičmu kornjače.

Svetski dan kornjača pokrenula je Američka organizacija za spašavanje kornjača (American Tortoise Rescue) 1990. godine. Ova organizacija se bavi spašavanjem i rehabilitacijom ugroženih kornjača. Od svog osnivanja, organizacija je pomogla oko 4.000 kornjača. Više o obeležavanju ovog dana pogledajte na https://www.worldturtleday.org/

Ako želite da naučite nešto više o kornjačama pogledajte Our World edukativni:

Image by Ralphs_Fotos from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin