Tokelau: Prvo mesto na svetu koje 100% energije dobija od Sunca

Tokelau, ostrvska zemlja i zavisni teritorijum Novog Zelanda smeštena u južnom Pacifičkom okeanu, postigla je značajan uspeh u oblasti obnovljive energije.
tokelau solarna energija

Preuzeto sa sajta Hasan Jasim

Tokelau ponosno nosi titulu prvog svetskog naroda koji se potpuno oslanja na solarnu energiju i sa svojim posvećenjem održivosti i obnovljivim izvorima energije postavio je sjajan primer koji bi trebalo da sledi i ostatak sveta.

Smešten između Novog Zelanda i Havaja, Tokelau se sastoji od tri koralna atolna ostrva- Atafu, Nukunonu i Fakaofo – gde živi otprilike 1500 stanovnika. Pre nego što je prihvatio solarnu energiju, Tokelau je uglavnom bio oslonjen na uvoz fosilnih goriva kako bi zadovoljio svoje energetske potrebe. Međutim, geografska izolacija i visoki troškovi transporta goriva naveli su zemlju da potraži alternativna energetska rešenja.

Tokelau je 2012. godine pokrenuo ambiciozan projekat prelaska na energetski sistem koji se potpuno oslanja na solarnu energiju. Projekat je uključivao instalaciju solarnih panela širom ostrva kako bi se iskoristila obilna sunčeva svetlost u regionu. Uz pomoć Novog Zelanda i međunarodnih partnera, Tokelau je uspešno završio instalaciju preko 4.900 solarnih panela, pružajući pouzdanu i održivu električnu energiju za celokupno stanovništvo.

Infrastruktura solarnih panela u Tokelau je impresivan prizor. Sjajni solarni paneli krase pejzaže ostrva, upijaju sunčeve zrake i pretvaraju ih u čistu, obnovljivu energiju. Ovaj prelazak na solarnu energiju značajno je smanjio zavisnost Tokelaua od fosilnih goriva, što je rezultiralo značajnim smanjenjem emisija gasova staklene bašte i pozitivnim uticajem na životnu sredinu.

Međutim, važno je napomenuti da čak i u solarno napajanom narodu poput Tokelaua, vreme može biti nepredvidivo. Tokelau se tokom oblačnih dana ili perioda smanjene sunčeve svetlosti oslanja na rezervne generatore koji koriste kokosovo ulje kao gorivo. Ova genijalna rešenost obezbeđuje neprekidno i pouzdano snabdevanje energijom, čak i u manje optimalnim vremenskim uslovima.

Dostignuće Tokelaua služi kao svetionik nade i inspiracije za druge zemlje koje teže smanjenju svojeg ugljeničnog otiska i borbi protiv klimatskih promena. Ono pokazuje da čak i male, udaljene ostrvske zajednice mogu preduzeti značajne korake ka postizanju održive energetske nezavisnosti. Uspeh inicijative za solarnu energiju Tokelaua ističe važnost prihvatanja tehnologija obnovljive energije i pronalaženje inovativnih rešenja za prevazilaženje izazova.

Put ka održivoj budućnosti ne završava se uspehom Tokelaua u korišćenju solarne energije. Zemlja nastavlja istraživati načine za poboljšanje energetske efikasnosti i proširenje kapaciteta obnovljive energije. Takođe, Tokelau aktivno učestvuje u globalnim diskusijama i inicijativama koje imaju za cilj promovisanje upotrebe obnovljive energije i ublažavanje efekata klimatskih promena.

Svojom nepokolebljivom posvećenošću solarnoj energiji, Tokelau je utro put ka zelenijoj i održivijoj budućnosti, dokazujući da čak i najmanje zajednice mogu ostvariti ogroman uticaj u borbi protiv klimatskih promena uz odlučnost i inovativnost.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin