U Portugalu i Švajcarskoj puštene u rad reverzibilne hidroelektrane ukupne snage preko dva gigavata

Iberdrola je svečano otvorila svoju reverzibilnu hidroelektranu Tâmega Gigabattery u Portugalu, a slično postrojenje je pušteno u pogon u Švajcarskoj. Zajedno će povećati kapacitet skladištenja energije u Evropi za više od dva gigavata, pa takve sisteme zato zovu i vodenim baterijama.

Tekst preuzet sa sajta balkangreenenergynews.com

Potražnja i snabdevanje u elektroenergetskoj mreži moraju uvek da se održavaju u ravnoteži. Taj zadatak postaje teži sa svakim vetroparkom i solarnom elektranom koji se puste u rad, budući da njihov učinak zavisi od vremenskih uslova, a oni se često brzo promene.

Reverzibilne hidroelektrane su još uvek jedina konvencionalna i najisplativija tehnologija za balansiranje elektroenergetskog sistema na širokom nivou – rešenja poput baterija i vodonika tek treba da se propnu do ravnopravne uloge na tržištu.

Kada ima viška električne energije, takozvane vodene baterije pumpaju vodu u gornju akumulaciju, pa je onda ispuštaju naniže kroz turbine kada je potrebno i tako proizvode struju

Kada se proizvodi previše struje, reverzibilna hidroelektrana izvlači vodu iz donje u gornju akumulaciju, čime se suštinski puni baterija. U suprotnom slučaju, kada potrošnja skoči i, recimo, nema dovoljno vetra i sunca, gornja akumulacija se prazni i voda prolazi preko turbina i proizvodi se električna energija. U manjim varijantama voda može da se skladišti u tankovima ili bazenima umesto u jezerima.

Štaviše, reverzibilne hidrocentrale se nazivaju i vodenim baterijama. Obične hidroelektrane mogu da posluže na sličan način. Radiće samo kada je u sistemu premalo struje. Za funkciju ekvivalentnu skladištenju energije, međutim, ovise o količini vode koju će reke doneti u akumulaciju i mogu da je iskoriste samo jednom.

Iberdrola pustila u rad deo postrojenja Tâmega Gigabattery u Portugalu

Ambicije Evropske unije na polju ublažavanja klimatskih promena su među najvećima na svetu. Nema mnogo vremena da gotovo potpuno obustavi korišćenje fosilnih goriva i dostigne klimatsku neutralnost. To podrazumeva da će najveći deo ličnih i privrednih aktivnosti za koje su potrebni energenti morati da se elektrifikuje i to na obnovljive izvore.

Po podacima Evropske asocijacije za skladištenje energije (EASE), za EU će najkasnije 2030. već biti neophodno 200 gigavata u takvim postrojenjima, a do polovine veka čak 600 gigavata.

Španska Iberdrola je upravo dala doprinos ovom cilju, budući da je svečano otvorila svoj pogon Tâmega Gigabattery u Portugalu. Sa snagom od 1,16 gigavata, to je jedan od najvećih projekata reverzibilnih hidroelektrana u Evropi u poslednjih 25 godina, saopšteno je.

Plan za Tâmega Gigabattery je da se unapredi u hibridnu elektranu tako što će se spojiti s dva vetroparka

Nalazi se na severu zemlje između Porta i španskog grada Orensea. Postrojenje vredi milijardu i po evra, a zapravo još nije završeno.

Izgradnja je počela pre osam godina. Dovršene su akumulacije Govais i Daivois i njima pripadajući generatori od 880 odnosno 118 megavata, a preostali pogon, Alto Tamega, po planu treba da bude pušten u rad najkasnije juna 2024. godine.

Sistem će imati ukupni kapacitet za skladištenje od 40 gigavat-sati, što odgovara potrebama 11 miliona stanovnika za strujom tokom 24 sata, navode u Iberdroli. Brana Govais je na reci Torno, a druge dve su na Tamegi. Dalje, ova energetska kompanija namerava da taj kompleks ukombinuje s dve buduće vetroelektrane od ukupno 300 megavata, što bi ga učinilo hibridnom elektranom.

Vredi pomenuti i da je projekat Amari kompanije Terna Energy na Kritu takođe u planu da se upari s jednim vetroparkom. Taj poduhvat u Grčkoj ima status strateške investicije.

Reverzibilna hidroelektrana Nant de Drance građena je 14 godina

Nedavno je na mrežu priključena još jedna ogromna reverzibilna hidroelektrana, u Švajcarskoj. Sastoji se od dve akumulacije spojene tunelom, u kojem je mašinska soba postavljena na 600 metara ispod zemlje.

Sistem Nant de Drance se nalazi u Kantonu Vale na jugozapadu zemlje. Ta vodena baterija od šest turbina i 900 megavata gradila se 14 godina.

Najveća reverzibilna hidroelektrana na svetu se trenutno gradi u Kini

Gornje jezero Vje Emoson može da drži 25 miliona kubnih metara vode ili, u ekvivalenciji, 20 gigavat-sati. Brana je podignuta 21,5 metar i kapacitet je tako udvostručen. Za pražnjenje je potrebno 20 sati. Elektrana je koštala više od dva miliona evra.

Kineska državna kompanija State Grid Corp. of China ili SGCC je u januaru pustila u rad prve dve od 12 reverzibilnih turbina u reverzibilnoj hidroelektrani Fengning. Saopštila je da će biti najveća na svetu, 3,6 gigavata, i sa najvećom podzemnom mašinskom zgradom.

Sa svojih malo preko tri gigavata snage u proizvodnom režimu, reverzibilna hidrocentrala Bath Country u Virdžiniji u Sjedinjenim Državama je još uvek najveća na planeti.

Foto: balkangreenenergynews.com

Novembar gallery
PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin