U SAD peticija protiv gradnji vetroelektrana uz obalu

Inicijativa protiv postavljanja vetroelektrana kod obala američke države Nju Džersi do sada je prikupila više od 500.000 potpisa.
vetroelektrane

S druge strane, projekat danske kompanije Orsted ima podršku američkih saveznih vlasti i administracije države Nju Džersi.

Protivnici elektrana kao razloge protiv gradnje navode zdravlje kitova i uništen pogled na more.Projekti vetroelektrana deo su strategije administracije predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) za borbu protiv klimatskih promena smanjenjem emisije gasova staklene bašte.

Guverner Nju Džersija Fil Marfi (Phil Murphy) tvrdi da je reč o projektima koji su neophodni za budućnost njegove države, SAD i sveta, piše Seebiz.

Duž istočne obale SAD planiran je 31 sličan projekat, a pobuna stanovnika okruga Kejp Mej mogla bi da ima posledice i na drugim mestima. Takozvani Pokret za obalsku industrijalizaciju pojavio se ubrzo nakon što je Orsted dobio zeleno svetlo od Nju Džerzija 2019. godine da instalira elektrane.

Kampanja protiv vetroelektrana navodi kao razlog zaštitu životne sredine jer kaže da buka turbina uzrokuje umiranje kitova, između ostalog, za šta Nacionalna uprava za okeane i atmosferu kaže da nema naučnih dokaza. Većini protivnika postavljanja turbina smeta i to što će pogled na more biti potpuno drugačiji.

Očekuje se da će vetroparkovi obezbediti struju za najmanje pola miliona domaćinstava u Nju Džersiju, ali protivnici kažu da će povećati račune za komunalne usluge. Državni regulatori to priznaju, ali su izračunali da će struja koštati u proseku 1,46 dolara mesečno.

S druge strane, klimatske promene, koje podižu nivo mora, predstavljaju ozbiljnu pretnju za priobalnu ekonomiju Nju Džersija. Duž obale ove američke države, prema procenama nivo mora je poslednjih godina porastao dvostruko od svetskog proseka.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin