UN poziva na promenu načina života u cilju borbe protiv klimatske krize

Zvaničnici Ujedinjenih nacija upozoravaju da čovečanstvo treba da prilagodi svoj životni stil kao odgovor na ekološku krizu izazvanu klimatskim promenama.
UN poziva na promenu načina života u cilju borbe protiv klimatske krize

Akcije odobrene Barselonskom konvencijom i saradnja između 21 mediteranske zemlje i EU fokusira se na očuvanje biodiverziteta, zaštitu ekosistema, uspostavljanje zaštićenih morskih područja, zaštitu ugroženih vrsta i sprečavanje zagađenja kopnenih i morskih izvora. Od velike je važnosti podrška da se ove odluke sprovedu u praksi uz pružanje ključne tehničke i finansijske pomoći zemljama za uspešnu implementaciju.

Zvaničnici skreću pažnju na hitne okolnosti na Mediteranu, koje su identifikovane kao jedna od oblasti na koje su klimatske promene najviše uticale. Rast temperature na Mediteranu nadmašuje one u drugim regionima, što predstavlja značajne izazove po životnu sredinu, ekonomiju i javno zdravlje. Stoga je od ključne važnosti sprovođenje mera za rešavanje ovog problema.

U tom smislu, na putu prilagođavanja klimatskim promenama, potrebno je revidirati postojeće strategije, mobilizovati resurse i sprovesti efikasne mere. Sve je jasnije da moramo da promenimo naše životne navike jer one nisu održive. Ključno je dati prioritet obrazovanju jer ono igra vitalnu ulogu u podsticanju promena, a učešće mladih je od posebnog značaja.

Napori se moraju fokusirati na smanjenje zagađenja, smanjenje i obradu otpada i potrošnje energije kao kolektivne misije. Kako bi se strategije realizovale, potreban je konsenzus globalne zajednice o ciljevima.

Cirkularna ekonomija podržava održivu i ekološki prihvatljivu ponovnu upotrebu i prenamenu materijala ili proizvoda unutar ekonomskog sistema. Postoji prostor da svako od nas ispuni svoju ulogu u različitim sektorima društva, uključujući i privatni sektor. Ne radi se samo o vođenju profitabilnog posla i smanjenju štete po životnu sredinu. Fokus se sada pomera na proaktivno razmatranje prevencije, održivosti i prihvatanja cirkularne ekonomije.

Foto: Alena Koval, Pexels

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin