Uticaj klimatskih promena na reke

Usled klimatskih promena i ekstremnih vremenskih posledica, kao što su suša i poplave, dolazi do sve većeg negativnog uticaja na reke ukazuju rezultati najnovijih studija.
reke

Reke se zagrevaju i gube kiseonik brže od okeana, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change. Studija pokazuje da se od skoro 800 reka koje su ispitivane, zagrevanje dogodilo u 87% slučajeva, a kod 70% reka uočen je gubitak kiseonika.

Studija takođe predviđa da će u narednih 70 godina rečni sistemi, posebno na američkom jugu, verovatno doživeti periode sa tako niskim nivoom kiseonika da bi moglo doći do smrti određenih vrsta ribe i ugrožavanja rečnog biodeverziteta.

„Znamo da je zagrevanje klime dovelo do zagrevanja i gubitka kiseonika u okeanima, ali nismo očekivali da će se to dogoditi u tekućim, plitkim rekama. Ovo je prva studija koja je sveobuhvatno sagledala promene temperature i stope deoksigenacije u rekama – i ono što smo otkrili ima značajne implikacije na kvalitet vode i zdravlje vodenih ekosistema širom sveta”, kaže profesor Li koji je učestvovao u studiji.

Osim temperature, na kvalitet rečne vode utiču i intenzivne padavine, poplave i suše. U okviru studije naučnika sa Jejl departmana za životnu sredinu, ispitano je 965 slučajeva ekstremnih vremenskih prikla. Naučnici su pratili  kako su ekstremne vremenske prilike uticale na reke na svakom naseljenom kontinentu. Rezultati su pokazali da je kvalitet vode opao tokom 51 odsto poplava i kišnih oluja, jer se đubrivo izlivalo u reke i potoke.

Kvalitet vode je takođe opao tokom 68 odsto suša i toplotnih talasa. Dok je pad nivo vodotoka značio da je bilo manje oticanja, to je takođe značilo da je bilo manje dostupne vode za razblaživanje kontaminacije, kao što su lekovi iz gradskih otpadnih voda.

Image by Lubos Houska from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin