Vanredne mere zbog rizika od nestanka reke Kolorado u SAD

Usled višegodišnje suše i velike potrošnje vode, reci Kolorado je zapretilo potpuno isušivanje. Arizona, Kalifornija i Nevada su, uz pomoć federalne vlade, izradile predlog mera za smanjenje potrošnje vode iz sliva reke za 13 odsto.
nestanak reke kolorado

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Kalifornija, Arizona i Nevada složile su se, nakon nekoliko meseci pregovora, oko plana za uzimanje manje vode iz reke Kolorado. Predviđeno je smanjenje uzimanja vode za 13 odsto u naredne tri godine iz donjeg sliva reke, piše u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova Sjedinjenih Država.

Navedene savezne države će za ovo smanjenje dobiti oko 1,2 milijarde dolara kompenzacije od federalne vlade. Najveći deo je strukturiran tako da podstakne nosioce prava na dobrovoljne rezove potrošnje vode. Smanjenje će verovatno izazvati ograničenja za stanovnike i poljoprivredne proizvođače u ovom području.

Dogovor tek treba da prođe analizu životne sredine koju bi sprovela savezna vlada. Tom Bušacke, direktor Departmana za vodne resurse Arizone, naglasio je da dogovor nije konačan. “Pristali smo na predlog. Ovo nije sporazum”, rekao je novinarima.

Žila kucavica jugozapada Sjedinjenih Država

Kolorado izvire na zapadnim padama Stenovitih planina i protiče kroz sedam američkih saveznih država: Arizonu, Kaliforniju, Kolorado, Nevadu, Novi Meksiko, Jutu i Vajoming, i dve meksičke: Baha Kalifornija i Sonora. Ta reka je glavni vodni resurs zapadnog dela SAD i omogućila je procvat gradova poput Los Anđelesa, Feniksa i Las Vegasa, a brojna starosedelačka plemena i zajednice zavise od nje.

Poljoprivreda bez ovog sliva ne bi bila moguća na pretežno pustinjskom području. Kolorado navodnjava više od 5,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, a preko 40 miliona ljudi se snabdeva vodom iz reke, duge 2.300 kilometara.

Foto: Colorado River Basin GIS Open Data Portal

Stručnjaci kažu da je suša koja trenutno pogađa zapad SAD najgora u poslednjih 1.l200 godina. U studiji objavljenoj prošle godine u časopisu Nature Climate Change, naučnici su ukazali na činjenicu da su klimatske promene posledica ljudskog delovanja. Autori su naveli mračnu prognozu da će decenije pred nama biti još sušnije.

Sporazum nije trajno rešenje za reku Kolorado

Sporazum za sada sprečava mogućnost da Bajdenova administracija nametne jednostrano ograničenje potrošnje vode u državama koje se oslanjaju na reku. Restrikcije su postale izvesnije prošlog leta, kada su dve glavne akumulacije, Mid i Pauel, pale na istorijski niske nivoe.

Jezero Mid je spao na trećinu ukupnog kapaciteta, 317 metara. To je najniži nivo još od izgradnje Huverove brane, zahvaljujući kojoj je nastalo. Ukoliko nivo vode nastavi da pada, turbine hidroelektrane će otkazati, dok voda zbog brane neće moći da prolazi dalje. Ova situacija nazvana „mrtvo jezero“, prekinula bi protok vode do Kalifornije, Arizone i Nevade.

Kako prenosi Guardian, neki stručnjaci smatraju da predložene mere neće biti dovoljne. “Bolje išta nego ništa, ali mi samo odgađamo mnogo dramatičniju promenu potrebnu za rešavanje ovog problema. Problem koji pokušavamo da rešimo je mnogo veći od ovoga. Imamo značajanu razliku između ponude i potražnje vode iz reke”, rekla je Katrin Džejkobs, stručnjakinja za vodu i klimatsku adaptaciju na Univerzitetu Arizona.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin