Vazduh u 2023. prekomerno zagađen u 18 mesta u Srbiji

Vazduh je u 2023. godini bio prekomerno zagađen u 18 mesta u Srbiji, pokazao je izveštaj Vazduh 2023, kojeg je pripremila Nacionalna ekološka asocijacija (NEA).
prekomerno zagadjenje vazduha

Preuzeto sa sajta Balkan green energy news

Izveštaj o kvalitetu vazduha u 2023. NEA je uradila na osnovu dostupnih podataka iz automatskog monitoringa i objavila ga 1. januara. To je treći put zaredom da ova nevladina organizacija objavljuje analizu o kvalitetu vazduha prvog dana nove godine za onu prethodnu.

Državna Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) redovno kasni sa analizom kvaliteta vazduha, pa je tako tek u oktobru 2023. objavila Godišnji izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2022.

I taj „zakasneli“ izveštaj pokazao je da se stanje vazduha u zemlji stalno pogoršava, pa je broj gradova sa prekomerno zagađenim vazduhom sa 19 u 2021. povećan na 21. u 2022.

Lekić: Nije u zakonskom roku nego malo pre

„Nula dana posle poslednjeg dana stare godine na raspolaganju vam je izveštaj o kvalitetu vazduha u 2023. na osnovu dostupnih podataka iz automatskog monitoringa. Što se kaže, nije u zakonskom roku nego malo pre, u skladu sa mogućnostima. Tehnologije“, napisao je na društvenom mreži X Dejan Lekić, član NEA, osnivač aplikacije xEco i tvorac desktop i mobilnih aplikacija xEco Vazduh, xEco Polen i xEco Odžak.

Na osnovu podataka iz automatskog monitoringa kvaiteta vazduha koji operativno sprovodi SEPA, kao i regionalne i lokalne samouprave, u toku 2023. zabeležena su prekoračenja srednjih godišnjih koncentracija, kao i prekoračenja dozvoljenih broja dana sa prekograničnim srednjim dnevnim koncentracijama pojedinih zagađujućih materija, saopštila je NEA.

Sve aglomeracije i zone, kako se dodaje, odnosno gradovi i naselja, koji se nalaze na ovim listama će u budućem izveštaju o kvalitetu vazduha biti automatski svrstani u III kategoriju kvaliteta – Prekomerno zagađen vazduh.

Reč je o sledećim mestima: Novi Pazar, Valjevo, Užice, Beograd (14 mernih mesta, ne računajući Mladenovac i Lazarevac), Niš (2 merna mesta), Veliki Crljeni, Pirot, Smederevo (2 merna mesta), Kosjerić, Popovac, Mladenovac, Lazarevac, Pančevo (4 mernih mesta), Subotica, Šabac, Čačak, Obrenovac i Kragujevac.

Foto: Tom from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin