Više od polovine najvećih jezera na svetu presušuje

Nova studija ukazuje na to da je više od polovine najvećih svetskih jezera izgubilo značajne količine vode tokom poslednje tri decenije. Uzrok tome su klimatske promene i preterano korišćenje vode.
jezera

Više od polovine najvećih svetskih jezera se smanjilo u poslednje tri decenije, što predstavlja veliki problem za ljude koji tu vodu koriste za piće i navodnjavanje. Takođe, isušivanje jezera pretnja je i po ekosistem, a može uticati i na pojavu peščanih oluja.

Otprilike jedna četvrtina svetske populacije živi u području jezera koja se isušuju, izjavio je Fangfang Yao, hidrolog sa Univerziteta Virdžinije u Šarlotsvilu.

Iako jezera pokrivaju samo oko 3% planete, ona sadrže gotovo 90% globalne tekuće površinske slatke vode i ključni su izvori pitke vode, navodnjavanja i energije.

Jezero Urmija u Iranu je nekada bilo drugo najveće slano jezero na svetu, ali od 1998. godine smanjilo se za više od 90%.

Ispitujući više od 250.000 satelitskih snimaka od 1992. do 2020. godine, zajedno s klimatskim modelima, istraživači su uspeli da rekonstruišu višedecenijsku istoriju jezera, korišćenjem satelitskih merenja skoro 2.000 najvećih svetskih jezera koja čine 96% ukupne zalihe jezerske vode na Zemlji.

Naučnici su otkrili da je 53% jezera izgubilo značajne količine vode, s padom od oko 22 milijarde tona godišnje – što odgovara volumenu 17 jezera Mid.

Više od polovine gubitka volumena vode u prirodnim jezerima može se pripisati ljudskim aktivnostima i klimatskim promenama, dok je u rezervorarima najveći faktor opadanja taloženje, odnosno prisustvo sedimenta u vodi.

Izvor: Science News

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin