Vlada Srbije usvojila Mapu puta za podršku energetici

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas da je Vlada Srbije usvojila ,,Mapu puta za podršku energetici”, čime su se stekli uslovi za potpisivanje finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom za IPA 2023, kojim će biti obezbeđeno 165 miliona evra direktne sektorske budžetske podrške za energetiku.
puta

Preuzeto sa OIE Srbija

– Mapa puta usredsređena je na neposredne potrebe sa ciljem da se u ovim kriznim vremenima pruži podrška najugroženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima, ali i nastavi putem energetske tranzicije – izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je još jednom zahvalila Evropskoj uniji što je u vreme svetske energetske krize prepoznala važnost podrške Srbiji i opredelila značajna finansijska sredstva.

– Usvajanje ,,Mapa puta za podršku energetici” dodatno će učvrstiti insitucionalni odgovor države na energetsku krizu i od izuzetnog je značaja za dalje unapređenje energetske stabilnosti u Srbiji – naglasila je Đedović.

Dokument je usaglašen putem javnog konsultativnog procesa sa svim zainteresovanim stranama, javnim institucijama, organizacijama civilnog društva, Evropskom komisijom, kao i međunarodnim finansijskim institucijama.

Dokumentom je predviđeno:

  • Usvajanje integrisanog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije za period do 2030. godine sa vizijom do 2050. godine;
  • Objavljivanje prvog poziva za aukcije do prve polovine 2023. godine;
  • Usvajanje izmena i dopuna Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije do kraja 2023. godine;
  • Usvajanje svih potrebnih podzakonskih akata za sprovođenje aukcija, priključenje novih obnovljivih izvora i pojednostavljene procedure za kupce-proizvođače do kraja  2023. godine (Uključujući podzakonski akt o balansiranju i merama podrške za kupce-proizvođače).

Foto: OEI Srbija zvanična stranica

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin