Vlada Srbije usvojila Program zaštite vazduha do 2030. s akcionim planom

EPS je za projekte dve solarne elektrane koje će biti izgrađene u kompleksima TE Morava i TE Kolubara A dobio grantove od po 860 hiljada evra.
solarne elektrane

Preuzeto: balkangreenenergynews

Izgradnja dve solarne elektrane, kapaciteta 71 i 45 megavata, planira se na odlagalištu uglja, deponiji šljake i pepelištima u okviru kompleksâ termoelektrana Morava i Kolubara A, najavila je Elektroprivreda Srbije – EPS. Evropska unija je odobrila bespovratna sredstva od 860 hiljada evra po projektu, za izradu investiciono-tehničke dokumentacije.

EPS je za projekte dve solarne elektrane koje će biti izgrađene u kompleksima TE Morava i TE Kolubara A dobio grantove od po 860 hiljada evra.

Oni su deo paketa bespovratne razvojne pomoći Evropske unije u ukupnom iznosu od 49,02 miliona evra, preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Obuhvataju i projekte revitalizacije Vlasinskih hidroelektrana i izgradnje vetroparka Kostolac. Isplata za dva fotonaponska postrojenja namenjena je za izradu investiciono-tehničke dokumentacije, naveli su u EPS-u.

Solar na pepelištima i odlagalištima uglja

Najavljena solarna elektrana kod TE Kolubara A se može graditi na odlagalištu uglja i deponiji pepela, objavila je kompanija. Snaga će biti oko 71 megavata, a predviđena godišnja proizvodnja električne energije je 96 gigavat-sati. Ukupna investiciona ulaganja su procenjena na 80,14 miliona evra.

Planirana snaga solarne elektrane Kolubara A je 71 megavata, a predviđena godišnja proizvodnja 96 gigavat-sati

Termoelektrana Morava je kod Svilajnca. Kod nje je u planu instaliranje fotonaponskog pogona od oko 45 megavata. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 60 GWh. Postrojenje se može izgraditi na deponiji pepela i šljake. Investicija je procenjena na 50 miliona evra.

Solarna elektrana Morava imaće snagu 45 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 60 gigavat-sati

Uslov za konkurisanje je bio da postoji zainteresovanost ili već potpisan kreditni aranžman sa nekom od banaka iz WBIF programa. U njemu učestvuju Evropska banka za obnovu i razvoj, razvojna banka Nemačke KfW, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Francuska agencije za razvoj i Razvojna banka Saveta Evrope.

Vodeći potencijalni kreditor za realizaciju projekata solarnih elektrana je EBRD, saopštio je EPS, koji očekuje da će ih završiti 2027. godine.

Kako je ranije najavljivano, Termoelektrana Morava bi trebalo da bude zatvorena do kraja 2023, kao i Kolubara A. EPS je takođe najavljivao da će solarne elektrane na pepelištima ovih postrojenja imati po 9,9 megavata.

EPS je u maju obustavio izgradnju svoje prve solarne elektrane Petka, snage 9,95 megavata, zbog nedostatka novca. Planirana je na odlagalištu jalovine površinskog kopa uglja Ćirikovac u kostolačkom basenu.

EU podržala četiri projekta Elektroprivrede Srbije

EPS je dobio zvaničnu potvrdu da su odobrena sredstva u okviru 28. poziva za dobijanje tehničke pomoći i 7. poziva za sufinansiranje investicionih projekata preko WBIF-a. U kompaniji kažu da je bilo potrebno više od šest meseci pripreme.

Tomašević: Ovo je veliki uspeh za EPS, jer je prvi put jednom predlagaču istovremeno odobreno više projekata za dobijanje grantova

„Ovo je veliki uspeh za EPS, jer je prvi put jednom predlagaču istovremeno odobreno više projekata za dobijanje grantova. I ta pozitivna ocena za naše projekte potvrda je da radimo u dobrom pravcu, a evropske institucije su sigurne da sredstva idu u prave ruke“ rekao je vršilac dužnosti direktora Miroslav Tomašević.

Obezbeđene finansije za Vlasinske HE i vetropark Kostolac

Za revitalizaciju Vlasinskih hidroelektrana dodeljeno je 16,1 milion evra, a projekat je vredan 77,5 miliona evra. Sistem snage 128 megavata je među najstarijima u državi, a projekat bi trebalo da mu produži radni vek na još 30 godina. Kapacitet bi trebalo da se poveća na 136 megavata, sa procenjenom godišnjom proizvodnjom od 309 gigavat-sati.

U toku su pripreme za zamenu turbina i generatora sa turbinskom regulacijom i hidromehaničke opreme te adaptaciju pomoćnih sistema. Završetak finansijske konstrukcije i objava tenderske dokumentacije planirane su za sledeću godinu, ističu u EPS-u.

Za projekat izgradnje vetroparka Kostolac, kapaciteta 66 megavata, preko WBIF-a je obezbeđen grant od 31,2 miliona evra, potvrdila je Elektroprivreda Srbije. Procenjena godišnja proizvodnja je 187 gigavat-sati.

Foto: balkangreenenergynews

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin