Vodič za održiviji odmor

Početak godine je period planiranja budućih putovanja. Ono o čemu tokom tog perioda najmanje razmišljamo jeste životna sredina.
odrziviji odmor

Iako je održivi ekoturizam drastično češći i popularniji nego ikad, jer sve više ljudi želi da putuje odgovorno, turističke destinacije biju velike bitke sa plastičnim otpadom – flaše za vodu za jednokratnu upotrebu i mnogo ambalaže za hranu — stvari koje turisti često zaboravljaju da ponesu kući ili odlože u kante za smeće. Problem je u tome što ovaj plastični otpad može da naškodi životinjama i kada se jednom raspadne na sitne fragmente, mikroplastiku, ima negativan uticaj na čitav ekosistem.

Evo nekoliko saveta kako svoje avanture da pretvorite u one koje su pogodne za planetu kako biste nastavili da lutate svetom bez osećanja krivice zbog doprinosa uništavanju Zemlje.

  • Prevoz

Transport putnika do biranih destinacija najviše doprinosi našem negativnom uticaju na životnu sredinu kada putujemo, čineći oko 20% globalne emisije ugljenika. Pre nego što krenete na put razmotrite sve moguće načine na koje možete stići do svog odredišta.

Veliki broj avio kompanija sada pruža jasne podatke o emisiji ugljenika na pojedinačnim letovima, a ovi detalji obračunavaju se na osnovu tipa aviona, broja putnika u avionu i klasi sedišta koju biramo. Ekonomska klasa je odličan, a privatni avion vrlo loš izbor u tom smislu. Još bolje, ukoliko putujete negde bliže svom domu, razmotrite putovanje vozom. Takođe, tokom svog boravka na biranoj destinaciji, birajte javni prevoz koji je dostupan umesto iznajmljivanja automobila. Naravno, hodanje ili vožnja biciklom su najbolje opcije.

  • Smeštaj

Eko-apartmani su širom sveta dostupni. Boravak u njima minimizira vaš ekolopki uticaj kroz korišćenje obnovljivih izvora energije, smanjenjem količine otpada, praksom očuvanja/recikliranja vode i upotrebom lokalnih materijala u izgradnji. Uz to, ovakav tip smeštaja podržava lokalnu zajednicu i kroz nabavku lokalne sezonske hrane i pića, ali i kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Alternativa su  smeštaj u hoselima i (seoskim) domaćinstvima ili kampovanje. Zavisno od toga kakav ste tip putnika, možda ćete biti zainteresovani za WWOOF-ing – rad na organskim farmama za branje plodova ili useva i brigu o domaćim/pripitomljenim životinjama u zamenu za smeštaj i hranu. Ujedno WWOOF predstavlja sjajan način da saznate više o lokalnoj kulturi, poljoprivrednim praksama i upoznate stanovništvo, ali i mnoge istomišljenike koji takođe to smatraju idealnim odmorom.

  • Izleti

Razmislite o dodatnim aktivnostima na željenoj destinaciji koje bi bile od koristi za lokalno stanovništvo i životnu sredinu – posetom lokalnih parkova i akreditovanih rezervata prirode, finansijski doprinosite njihovom održavanju. Ovaj prihod od turizma je vitalni podsticaj na lokalnom nivou za još bolju brigu o prirodnim resursima i divljim životinjama. Volonterski turizam je još jedan uticajan način da istražite željenu destinaciju. Saznajte da li na željenoj destinaciji postoji lokalna organizacija za koju biste mogli da volontirate ili je možda u toku neki projekat čišćenja kom se možete priključiti (posetite globalnu mapu čišćenja na EARTHDAY.org).

Putovanje svetom je jedan od načina na koji se povezujemo sa našom planetom, različitim kulturama i ljudima. Pokušajmo da to radimo odgovorno. Srećan put!

Foto: Freepik

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin