Svetska meteorološka organizacija upozorava na posledice koje nose klimatske promene

Da klimatske promene sve više mogu da se osete pokazuje i izveštaj Svetske meteorološke organizacije koja u okviru svog izveštaja o stanju globalne klime za 2021. godinu ukazuje da klimatski parametri dostižu nove neslavne rekorde.
Klimatske promene

Tokom proteklog meseca Svetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je svoj izveštaj „Stanje globalne klime 2021“. Publikacija daje rezime stanja klimatskih indikatora u 2021. godini uključujući globalne trendove temperature i njihovu distribuciju širom sveta, sa osvrtom na klimatske promene.

Od ključnih indikatora vezanih za praćenje klimatskih parametara četiri je tokom 2021. godine dostiglo nove rekorde. Tu spadaju koncentracija gasova staklene bašte, porast nivoa mora, toplota okeana i kiselost okeana. Ovo je još jedan jasan znak da ljudske aktivnosti izazivaju promene planetarnih razmera na kopnu, u okeanu i u atmosferi. Rezultat toga ogleda se u štetnim i dugotrajnim posledicama koje imaju klimatske promene na biodiverzitet, stanje ekosistema i dobrobit ljudi.

Ključne poruke koje nam ovaj izveštaj donosi su:

  • Koncentracije ugljen dioksida u atmosferi dostigle su 413,2 delova na milion (ppm) na globalnom nivou, što je 149% više od predindustrijske koncentracije. Podaci pokazuju da koncentracija CO2 nastavlja da raste i 2021. i početkom 2022. godine, sa prosečnim mesečnim vrednostima na Havajima koje su dostigle 416,45 ppm u aprilu 2020, 419,05 ppm u aprilu 2021. i 420,23 ppm u aprilu 2022.
  • Globalna godišnja srednja temperatura u 2021. bila je za oko 1,11 ±0,13°C iznad predindustrijskog proseka iz perioda 1850 – 1900. Poslednjih sedam godina, od 2015. do 2021., su sedam najtoplijih godina od kad se prati ovaj parametar.
  • Tokom protekle godine okean je nastavio da se zagreva, a to se očekuje i u budućnosti.
  • Okean apsorbuje oko 23% godišnje emisije antropogenog CO2 u atmosferu. Ovo dovodi do zakiseljavanja okeana, što ugrožava organizme i ekosisteme, a samim tim i dostupnost morske hrane, turizam i zaštitu obalnih područja. Procenjuje se da je pH vrednost površinskih slojeva okeana najniža u periodu od proteklih 26.000 godina.
  • Kao rezultat topljenja lednika prosečan godišnji nivo porasta nivoa mora i okeana je skočio na 4.55 mm godišnje u periodu od 2013. – 2022., što je više nego dvostruko u odnosu na nivo porasta između 1993. i 2002. godine.
  • Izuzetni jaki toplotni talasi oborili su rekorde širom zapadne Severne Amerike i Mediterana u ekstremnim vrednostima temperatura. Dolina smrti u Kaliforniji dostigla je temperaturu od  54,4°C 9. jula. 2021. godine.
  • Zapadna Evropa je sredinom jula doživela neke od najtežih zabeleženih poplava. Pored značajnih ljudskih žrtava,  ekonomski gubici samo u Nemačkoj  su premašili 20 milijardi američkih dolara.
  • Suša je pogodila mnoge delove sveta, uključujući Afriku, Kanadu, zapadne Sjedinjene Države, Iran, Avganistan, Pakistan i Tursku. U suptropskoj Južnoj Americi, suša je izazvala velike poljoprivredne gubitke i poremetila proizvodnju energije i rečni transport.

Celokupan izveštaj može te pogledati na sajtu Svetske meteorološke oganizacije.

Photo by veeterzy on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin