Zablude u vezi zaštite životne sredine

Na internetu se mogu pronaći razne informacije kada je u pitanju zaštita životne sredine i održivost, međutim, pitanje je šta je od tih informacija tačno. Lažne informacije rizikuju da spreče ljude da preduzmu ključne korake kako doprineli očuvanju zaštite životne sredine.
Zaštite životne sredine

Tema zaštita životne sredine nije izuzetak kada su u pitanju zablude i mitovi. Oni se uglavnom šire od onih koji ne žele da budu krivi za preduzimanje ili nepreduzimanje određenih koraka ili ljudi koji prosleđuju informacije bez provere činjenica.

Evo nekih uobičajenih mitova i činjenica iza njih.

Klimatske promene nam mogu doneti nešto dobro

Klimatske promene mogu značiti duže sezone rasta za neke useve i mogućnost gajenja drugih gde to nije ranije bilo moguće, pored toga neki ukazuju na istoriju kao dokaz koji sugeriše da su topli periodi dobri za ljude. Međutim, kada se posmatra šira perspektiva, suše, oluje, poplave i druge ekstremne pojave, pomeranje godišnjih doba i porast nivoa mora nadmašuju pozitivne efekte. Globalno povećanje površinskih temperatura moglo bi naneti štete koje se mere stotinama milijardi dolara u narednih nekoliko decenija.

Solarna energija je skupa i komplikovana

Solarnu energiju je zapravo veoma lako iskrstiti i cena solarnih panela je smanjena za približno 80% od 2008. Kućni solarni sistemi vam pomažu da uštedite na računima za struju i pomažu u smanjenju ugljeničnih otisaka. Solarni paneli imaju životni vek od 20 do 25 godina. Samo im je potreban unos sunčeve svetlosti koja je obnovljiva i besplatna.

Konzumacija mesa ne utiče mnogo na životnu sredinu

Ljubitelji mesa često kažu da lanac ishrane postoji sa razlogom i da ne šteti životnoj sredini. Međutim konzumiranje 1 kg mesa oslobađa ugljenik koji je ekvivalentan vožnji od 146 kilometara u vašem automobilu na  fosilno gorivo. Kada je u pitanju životna sredina najbolja opcija je ako postanete vegetarijanac ili vegan, ali ako morate da jedete meso, probajte da uvedete određene dane bez mesa.

Emisije ugljen-dioksida mogu se u potpunosti eliminisati

U današnjem svetu, sve što koristimo ima ugljenični otisak. Bez obzira na proizvode koji direktno ili indirektno doprinose karbonskom otisku, ništa se praktično ne može učiniti da se emisija ugljenika u potpunosti iskoreni. Međutim, možemo je minimizirati korišćenjem zelenijih prevoznih sredstava, odabirom vegetarijanske ili veganske ishrane, širenjem svesti o klimatskim promenama.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin