Zagađenje bukom: najbučniji gradovi na svetu

Ako ste ikada živeli u prometnom gradu, pored železnice ili autoputa, verovatno ste upoznati sa bukom koja remeti svakodnevnicu i zagađuje. Ali, koliko buka zaista može da nam škodi? U nastavku teksta otkrivamo najbučnije gradove na svetu.
zagadjenje bukom

Preuzeto sa sajta Knops

Tehnološka platforma za sluh i personalizaciju zvuka, Mimi, osmislila je digitalnu aplikaciju za sluh pod nazivom Svetski indeks sluha. Putem nje, koristeći podatke dobijene od Svetske zdravstvene organizacije, otkrili su da prosečan stanovnik grada gubi sluh u meri koja je ekvivalent osobi starijoj od nje čak 10 do 20 godina.

Najbučniji gradovi su sledeći:

  1. Guangdžou, Kina
  2. Nju Delhi, Indija
  3. Kairo, Egipat
  4. Mumbaj, Indija
  5. Istanbul, Turska
  6. Peking, Kina
  7. Barselona, Španija
  8. Meksiko Siti, Meksiko
  9. Pariz, Francuska
  10. Buenos Ajres, Argentina

Zagađenje bukom može predstavljati najveći ekološki problem u narednih 20 godina

Na prvom mestu je Guangdžou, grad na jugu Kine sa više od 15 miliona stanovnika. Drugi i treći po buci su Delhi i Kairo, dok je jedini Evropski grad na listi Top 10 Barselona. Zanimljivo, prvih pet najtiših gradova je u Evropi. Najbučniji grad u Americi je Los Anđeles, na osamnaestom mestu, dok je najtiši američki grad Portland, koji se nalazi na 43. mestu.

Na zapadnom Balkanu, prema rezultatima iz 2022. godine, Beograd je posle Tirane drugi najbučniji grad, prosečne buke 71,5 decibela.

Izvori buke razlikuju se od grada do grada, ali su u najvećoj meri za zagađenje bukom krive mašine i industrijalizacija, kao i saobraćaj.

Sva ova buka utiče na zdravlje ljudi: Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da oko 360 miliona ljudi širom sveta pati od gubitka sluha, od kojih je čak 32 miliona dece. U Holandiji, eksperti upozoravaju na zagađenje bukom, te smatraju da ona može biti najveći ekološki problem u narednih dvadeset godina ukoliko nešto ne preduzmemo.

Ukoliko živite u nekim od ovih gradova, verovatno ne postoji mnogo toga što možete da preduzmete, osim što uši možete zaštititi sa čepićima. Ipak, potrebno je upamtiti da je gubitak sluha nepovratan, te mislite o svom sluhu pre nego što postane prekasno.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin