Zagrevanje okeana: najbogatiji biodiverzitet mora je ugrožen

Istraživači Univerziteta u Adelejdu otkrili su opasnost budućih stopa zagrevanja po 70 odsto okeana sa najvećim biodiverzitetom.

Međunarodni tim naučnika predvođen istraživačima sa Univerziteta u Adelejdu otkrio je da je čak 70 odsto oblasti Zemljinih okeana sa najraznovrsnijim biodiverzitetom direktno na udaru budućih stopa zagrevanja.

„Naše istraživanje pokazuje da su lokacije sa izuzetno visokim morskim biodiverzitetom najizloženije budućem zagrevanju okeana, što će ih činiti posebno ranjivim na klimatske promene 21. veka“, rekao je glavni autor studije, doktor Stjuart Braun sa Instituta za životnu sredinu Univerziteta u Adelejdu, dodavši da su  “vrste koje žive u ovim regionima uglavnom nespremne na velike promene temperature.”

Koristeći novu tehniku za poređenje prošlih i budućih ekstremnih stopa okeanskog zagrevanja, istraživači su uspeli da mapiraju globalnu izloženost budućim klimatskim promenama i utvrde udaljenosti koje bi biljke i životinje u osetljivim oblastima morale da pređu da bi pratile optimalne klimatske uslove.

„U mnogim slučajevima to će zahtevati distance izvan okeanskih regiona u kojima su ove vrste evoluirale i na koje su navikle, i to pri brzinama kretanja koje se previše retko viđaju“, dodaje Braun.

Najugroženije morske zajednice obuhvataju većinu koralnih grebena u svetu, temelji ekosistema od kojeg zavise životi miliona ljudi. Drugi ranjivi regioni su, između ostalih, domovi poznatih članova “megafaune” poput morskih krava.

„Iako već nekoliko godina znamo da najskorije klimatske promene koje izaziva čovek utiču na morski život kroz promene u distribuciji vrsta i njihovoj brojnosti, prostorni obrazac izloženosti prošlim i budućim brzim stopama zagrevanja okeana ostao je nejasan“, tvrdi Braunov kolega sa Instituta, profesor Damijen Fordham. „Pokazujući da su područja izuzetnog morskog biodiverziteta neproporcionalno izložena budućem zagrevanju, naši rezultati pružaju nove informacije, krucijalne za sve dalje akcije očuvanja biodiverziteta u uslovima klimatskih promena.”

„Akcije koje jačaju ekološku i evolucionu otpornost na klimatske promene moraju biti prioritet. To bi moralo obuhvatiti ribarstvo i preko potrebnu pomoć u kretanju vrsta i proširenju zaštićenih morskih područja kojima će se dalje upravljati pametno,” zaključuje profesor.

Istraživanje objavljeno u Global Change Biology pokazuje da su čak i pod umerenijim scenarijima budućih klimatskih promena – žarišta morskog biodiverziteta jednostavno previše osetljiva na ubrzano zagrevanje okeana.

Više o istraživanju na linku.

Foto:  Milos Prelevic na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin