Zelena transformacija je u ekonomskom interesu Srbije, istakao norveški ambasador Jelstad

Zelena transformacija nije samo borba s klimatskim promenama i unapređenje životne sredine i javnog zdravlja, već se isto toliko tiče racionalnih ekonomskih interesa i racionalnih ekonomskih odluka neke zemlje, izjavio je ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad na skupu povodom završetka Nordijskog zelenog projekta – održiva rešenja za Srbiju.
klimatske promene srbija

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je Norvešku nazvala uzorom za upravljanje državnim energetskim kompanijama.

Ambasade Norveške, Švedske, Danske i Finske, Nordijska poslovna alijansa i njihovi domaći partneri svečano su obeležili kraj Nordijskog zelenog projekta – održiva rešenja za Srbiju. Širom zemlje su održane konferencije sa nordijskim stručnjacima i kompanijama, koji su predstavili svoja zelena iskustva i znanje.

To je bio drugi takav projekat kojeg su pokrenule navedene četiri ambasade.

Stvaranje zajedničke strateške vizije zelene tranzicije Srbije

„Namera nam je bila da stvorimo svest, motivaciju, angažovanost i zajedničku stratešku viziju zelene tranzicije društva u Srbiji putem predstavljanja nordijskih zelenih tehnologija, metoda proizvodnje i poslovnih modela kao i upućivanjem u najbolju praksu“, izjavio je ambasador Norveške Jern Eugen Jelstad, u čijoj je rezidenciji događaj održan.

Učenje o cirkularnoj ekonomiji je bilo veoma važan segment projekta, navela je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević

Poenta zelene transformacije koju Evropa forsira nije samo u borbi protiv klimatskih promena, sprečavanju nepovratne degradacije životne sredine i unapređenju javnog zdravlja, po Jelstadovom mišljenju. „Isto toliko se tiče racionalnih ekonomskih interesa i racionalnih ekonomskih odluka neke zemlje, u smislu zadržavanja pristupa evropskim tržištima te da ona radi na tome da bude privlačna za strane investitore“, naglasio je.

Vrlo važan segment projekta bilo je učenje o cirkularnoj ekonomiji, izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ocenjujući da je u toj koncepciji potencijal razvoja te da je linearna ekonomija „stvar prošlosti“.

Norveška je uzor za energetski sektor u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović podsetila je da je Norveška partner Srbiji u procesu energetske tranzicije kako sa svojom savetodavnom ulogom, tako i u investicijama.

„Našem energetskom sektoru su potrebne investicije u nove kapacitete, pre svega kapacitete iz obnovljivih izvora energije, da bismo sproveli našu zelenu agendu. U Srbiji je započeto ili je u toku više projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, pre svega u vetar i solar, u kojima učestvuju nordijske kompanije. Želimo da nastavimo da budemo njihov dobar partner i da naša zemlja bude destinacija za nove investicije, pre svega u zelenu energiju“, izjavila je Đedović.

Ambasade nordijskih zemalja su organizovale konferencije o održivoj poljoprivredi, energiji iz obnovljivih izvora, ozelenjavanju industrije i upravljanju otpadom

Ministarka je za Norvešku rekla da je uzor za efikasno upravljanje državnim energetskim kompanijama i energetskim resursima u korist građana i države. „To je ono čemu Srbija teži. Pre svega energetska nezavisnost i odgovorno upravljanje našim energetskim kompanijama“ tokom tranzicije, podvukla je Đedović. Po njenim rečima, prioritet je da se bolje upravlja rizicima.

U okviru poslednje nordijske zelene inicijative, Danska je organizovala događaj posvećen održivoj poljoprivredi, a Norveška je održala konferenciju o obnovljivoj energiji. Finska je prikazala svoja održiva rešenja za ozelenjavanje poslovanja i industrijskih procesa, a Švedska svoju najbolju praksu u domenu razdvajanja otpada i recikliranja. Ovi skupovi su sazvani u saradnji sa naučno-tehnološkim parkovima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Čačku.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin