ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora kroz razvoj projekata solarnih elektrana koje su u vlasništvu građana, mikro i malih poduzeća, kao i lokalnih zajednica u Hrvatskoj.
solarne elektrane

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je u Zagrebu održala osnivačku skupštinu Evropske zadruge ZEZ Sunce, kako bi se podržao razvoj solarnih elektrana u vlasništvu građana i na taj način povećalo korištenje solarne energije u Hrvatskoj.

U novoosnovanoj zadruzi ZEZ Sunce planiraju da realizuju projekte krovnih solarnih elektrana ukupne snage od najmanje dva megavata do 2026. godine. Kako navode u zadruzi, u ostvarenju tog cilja krenuće od elektrana na području grada Zagreba.

ZEZ Sunce planira da realizuje projekte krovnih solarnih elektrana ukupne snage od najmanje dva megavata do 2026. godine

U prvoj fazi, ZEZ Sunce namerava da realiziuje solarne elektrane na zgradama koje će proizvedenu solarnu energiju trošiti za vlastite potrebe ili za prodaju na tržištu.

Zadruga će dugoročno težiti ka proizvodnji solarne energije za potrebe svojih članova, kao i investiranju u lokalnim društveno korisnim projektima, navodi se u saopštenju.

Zadrugu ZEZ Sunce osnovali su članovi Zelene energetske zadruge, kojima pridružilo i tridesetak budućih zadrugara, koji su aktivni u domenu obnovljivih izvora energije i socijalnog preduzetništva.

ZEZ Sunce će omogućiti građanima da ulažu u projekte solarne energije u lokalnoj zajednici

Osnivanjem zadruge ZEZ Sunce građani su dobili mogućnost i prostor za ulaganja u projekte solarne energije u vlastitoj lokalnoj zajednici i za aktivno učešće u tranziciji ka obnovljivim izvorima energije, navode u ZEZ-u.

“Verujemo kako je model građanske energije u kojem građani proizvode vlastitu energiju najbolji način da u Hrvatskoj povećamo korištenje obnovljive energije te osiguramo da naše lokalne zajednice budu energetski sigurnije i otpornije na društvene krize,” objasnio je Mislav Kirac, upravnik zadruge ZEZ Sunce i programski koordinator Zelene energetske zadruge.

ZEZ je krovna organizacija za područje energetskog zadrugarstva, koja već 10 godina podstiče razvoj građanske energije u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, kroz inovativne razvojne projekte u području energetike i tranzicije lokalnih zajednica ka obnovljivim izvorima energije.

Zelena energetska zadruga pokrenula je projekat Križevačkih sunčanih krovova, što je bilo prvo ulaganje u projekte solarnih elektrana uz pomoć građana u Hrvatskoj.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin