7 načina da smanjite unos supstanci koje utiču na endokrini sistem

Da li znate da postoji mnogo svakodnevnih plastičnih predmeta i proizvoda koji sadrže supstance koje remete rad endokrinog sistem (ili endokrinih disruptora, EDC-ova)? Plastične folije, flaše za vodu, posude za hranu, posuđe, pesticidi, kozmetika, pa čak i dečje igračke!
endokrini sistem

Endokrini disruptori su poznati po tome što blokiraju i mešaju se sa funkcijama endokrinog sistema. Ovi hemijski spojevi uključuju BPA, PFA, ftalate, fenol i preko 140 drugih hemikalija.

Endokrini sistem obuhvata žlezde i organe koji su odgovorni za proizvodnju hormona i njihovo oslobađanje u krvotok, odnosno cirkulatorni sistem.

Hipofiza, štitasta žlezda, nadbubrežne žlezde, pankreas i mnogi drugi čine deo endokrinog sistema. Hormoni ili „hemijski spojevi“ koje ovaj sistem proizvodi imaju ključnu ulogu u telesnim funkcijama kao što su rast, razvoj, ciklus spavanja, metabolički i reproduktivni procesi. Sada kada znamo koliko je endokrini sistem važan, vratimo pažnju nazad na plastične materijale i endokrine disruptore.

Izloženost endokrinim disruptorima predstavlja ozbiljan problem — na osnovu uzoraka iz organizama ljudi ustanovljeno je da se EDC-ovi nalaze u telima skoro svih nas. Budući da ovi disruptori imaju sličnu hemijsku strukturu kao endogeni hormoni, mogu poremetiti normalne procese endokrinog sistema.

Endokrini disruptori se nalaze u različitim oblicima širom sveta. Bilo da su u pitanju plastične folije koje koristimo za sendviče ili igračke koje kupujemo deci — toksični hemijski dodaci nas okružuju!

Naša izloženost različitim endokrinim disruptorima istovremeno samo povećava rizik od zdravstvenih problema. Čak i male količine ovih hemikalija mogu povećati, izmeniti i imitirati nivoe hormona u telu i značajno uticati na telesne funkcije.

Tokom trudnoće, žene su izuzetno osetljive na oštećenja koja mogu nastati usled izloženosti ovim hemikalijama. Izloženost trudnica endokrinim disruptorima može dovesti do deformacija beba pri rođenju, problema u razvoju i usporavanja fetalnog rasta kod dece. Osim toga, to i sadašnje i buduće generacije stavlja u opasnost. Kod žena reproduktivnog doba, ove hemikalije mogu uticati na plodnost tako što smanjuju reproduktivni vek i ubrzavaju početak menopauze.

Sindrom policističnih jajnika je endokrini i metabolički poremećaj koji zahvata veliki broj žena reproduktivnog doba. Žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS-om) moraju posebno paziti na svoju izloženost endokrinim disruptorima.

U istraživanju je otkriveno da žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) imaju više nivoa BPA (vrsta endokrinog disruptora) u poređenju sa kontrolnom grupom. Takođe, otkriven je i pozitivan odnos između androgena (muških polnih hormona koji se takođe nalaze kod žena) i BPA-a. Ovo ukazuje na to da endokrini disruptori mogu imati značajnu ulogu u patofiziologiji PCOS-a.

Drugo istraživanje je utvrdilo da je moguće da izloženost određenim hemikalijama može pogoršati i ubrzati tok ovog stanja i izmeniti neuroendokrine, hormonalne, reproduktivne i metaboličke signalne puteve.

Specifične hemikalije prisutne u okruženju (kao što je BPA) narušavaju prirodnu metaboličku aktivnost tela, čime se ono čini podložnijim gojaznosti. BPA takođe povećava sklonost osoba ka insulinskoj rezistenciji, potiskujući oslobađanje hormona (adiponektina) koji nas štiti od nje. Takođe, ustanovljeno je da prisustvo BPA-a značajno povezano sa nivoima testosterona i androstenediona.

Dakle, šta možemo učiniti u vezi s tim?

S obzirom na količinu plastike kojom smo okruženi (ona je bukvalno svuda), nemoguće je potpuno eliminisati izloženost ovim hemikalijama. Ipak, ono što možemo da uradimo jeste da smanjimo upotrebu plastike i na taj način smanjiti izloženost endokrinim disruptorima.

Žene sa PCOS-om, one koje pokušavaju da zatrudne i trudnice su posebno podložne riziku i trebalo bi da budu pažljive, te da dodatno pripaze na smanjenje svoje izloženosti.

Evo 7 promena koje možete napraviti već danas:

  1. Izbegavajte čuvanje hrane u plastičnim posudama i zagrevanje tih posuda, jer se ove hemikalije mogu preneti u vašu hranu. Potražite posude bez BPA ili koristite staklene tegle za čuvanje hrane.
  2. Zamenite plastične flaše za vodu staklenim flašama. Možete čak isprobati ručno izrađene bambusove ili terakota flaše za vodu.
  3. Bacite plastične folije i pređite na potpuno prirodne, višekratne obloge od pčelinjeg voska. Ove obloge su održive, ekološki prihvatljive i kompostabilne.
  4. Recite „ne“ plastičnim kesama za sendviče i pređite na pamučne torbe ili koristite posude od nerđajućeg čelika pogodne za hranu.
  5. Izbegavajte konzumiranje voća i povrća koje je bilo izloženo pesticidima. Umesto toga, birajte organsko i sveže voće i povrće. Najbolji način da to postignete je da kontaktirate lokalne farmere ili posetite pijacu u vašem mestu.
  6. Što se igračaka tiče, birajte drvene blokove sa slovima, ekološku modelirajuću glinu i reciklirane kartonske slagalice.
  7. Pređite na šminku bez toksičnih hemikalija i bez parabena, koristite biljne sprejeve za telo i dezodoranse, a umesto parfema koristite mirišljava ulja.

Izvor: https://www.wastefreeplanet.org/blog/7-ways-to-reduce-your-exposure-to-endocrine-disruptors

Foto: Photo by Martin Lopez: https://www.pexels.com/photo/two-test-tubes-954585/

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin