Da li bi vam bilo dovoljno 5 komada odeće godišnje?

Prema Institutu Hot or Cool, istraživačkom centru sa sedištem u Berlinu, da bi za vašu garderobu mogli da kažete da je održiva ne bi trebalo da kupite više od 5 novih odevnih predmeta godišnje.
odeća

Ova smernica ima za cilj da obezbedi usklađenost sa ekološkim ograničenjima navedenim u Pariskom klimatskom sporazumu. Da li mislite da možete postići ovaj cilj?

U proseku, potrošači u SAD svake nedelje kupuju jedan odevni predmet srednje cene, ali se ova odeća često nosi samo nekoliko puta pre nego što se odbaci. U Velikoj Britaniji se komad odeće prosečno nosi samo 7 puta pre nego što se odbaci. Uspon brzih modnih brendova samo dodatno ubrzava ovaj trend, pa tako podaci ukazuju da je povećanje proizvodnje odeće i modnih dodataka u stalnom porastu.

Ova prekomerna brzina konzumiranja ne samo da šteti okolini, već može i da negativno utiče na naše mentalno blagostanje.

Jedan od načina da se usvojiti svesniji pristup modi jeste da se jasno definišu istinske potrebe. Ako je vaša garderoba prepuna odeće, a stalno se osećate kao da nemate šta da obučete i na kraju nosite istu odeću više puta, možda je vreme da preispitate svoje navike u kupovini. Spora moda podstiče pažljivu potrošnju, gde svaki komad u vašoj garderobi odražava vaš individualni stil i služi određenoj svrsi.

Postoje različite strategije koje će vam pomoći da postignete ovaj cilj, što na kraju dovodi do održivijeg i ispunjenijeg pristupa modi.

Odlučite se za kupovinu preprodaje ili polovnih (second hand) stvari, jer je ovo postao popularan i održiv trend. Mnogi poznati brendovi sada nude nošene komade, što olakšava prihvatanje ovog pristupačnijeg i ekološki prihvatljivijeg pristupa kupovini.

Razmislite o iznajmljivanju odeće za posebne prilike umesto da je kupujete direktno. Usluge iznajmljivanja više nisu samo za venčanja i proslave godišnjica. Iznajmljivanje vam omogućava da eksperimentišete sa različitim stilovima bez obavezivanja na trajnu kupovinu.

Obično smo navikli da oštećenu odeću bacamo i kupimo novu, međutim, treba razmisliti o popravci i ponovnoj upotrebi odevnih predmeta bez stalnog kupovanja novih komada. Ukoliko ne možete sami da popravite odeću probajte da je odnesete kod krojača što otvara veći broj mogućnosti da dodatno unapredite vašu garderobu. Podrška lokalnim krojačima i uslugama popravke ne samo da koristi vašoj odeći već i zajednici.

Još jedna važna stvar je da probate da što više produžite vek vaše odeće tako što ćete pravilno da je održavate u skladu sa uputstvima.

Image by Pexels from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin