Da li čokolada može biti dobra za zdravlje?

Najnovija istraživanja pokazuju da čokolada može učiniti više nego samo zadovoljiti dušu. Umerena konzumacija semena kakao biljke koja se fermentišu, prže i temperiraju u čokoladu, takođe može imati pozitivan efekat na zdravlje.
čokolada

Zdravstvene prednosti kakaoa i čokolade često se pripisuju antioksidansima koje sadrže. Antioksidansi su jedinjenja sa antiinflamatornim svojstvima koja smanjuju oksidativni stres, prirodnu neravnotežu slobodnih radikala u telu koja može dovesti do oštećenja ćelija. Pokazalo se da umereno konzumiranje kakaoa i čokolade pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i snižavanju krvnog pritiska.

Super moći kakaoa nisu ograničene samo na srce. Prema dr Džošui Lambertu, profesoru nauke o hrani na Državnom univerzitetu Pensilvanije, jedinjenja u kakaou takođe mogu pozitivno uticati na probavni sistem i pomoći u kontroli težine. Druge studije pokazuju da konzumiranje kakaoa može smanjiti upalu u crevima i poboljšati njihovo funkcionisanje.

Iako redovno konzumiranje kakaoa može imati pozitivne efekte, često zadovoljavanje žudnje za čokoladom nije nužno put ka dobrom zdravlju. Kakao i čokolada nisu isto. Čokolada tipično sadrži dodate šećere i veće nivoe masti od kakaoa, što može poništiti pozitivne efekte. Sa strane zdravstvenih benefita konzumiranje kakaoa praha, koji ima gorak i opor ukus, verovatno  je korisnije po zdravlje, ali ne treba ni čokoladu u potpunosti isključiti.

Studija iz 2017. pokazala je da je umerenost ključna. Konzumiranje do 30 grama čokolade do tri puta nedeljno može pomoći u smanjenju rizika od razvoja moždanog udara, koronarne bolesti srca i dijabetesa.

Verovatno je da je tamna čokolada sa visokim sadržajem kakaoa bolja kada su u pitanju zdravstveni efekti, ali su potrebne dodatne studije da bi se tačno utvrdilo koji je oblik čokolade idealan sa zdravstvene perspektive.

Foto: Image by Floriana Tatar from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin