Daily Green preporuka za Svetski dan pčela

Ah te pčele i med. Kroz generacije su nas učili o lekovitosti meda, ali i da u životu budemo vredni kao pčele. U današnje vreme pčele se suočavaju sa potpuno novim izazovima. Daily Green vam preporučuje programe koje možete da odgledate u cilju zabave i edukacije, a čiji su glavni akteri: PČELE.

OD PČELICE MAJE DO ZEMLJE MEDA

  • AVANTURE PČELICE MAJA

Nezaobilazan crtani film Za brojne generacije. Isprva lik pčelice Maje, nastao je u strip formi a svoju popularnost stekao je tokom I svetskog rata kada su vojnici čitali strip kao jedan vid relaksacije. Osim što je Maja svojim zgodama i nezgodama uveseljavala mnoge, ovaj crtani film je na lep način približavao život pčela.

Za one starije ako su nostalgični preporučujemo crtane filmove sa YouTube-a, kao i nešto noviju verziju iz  2014. godine.

  • PČELIN ŽIVOT

Preporučujemo vam još jedan crtani film koji možete da gledate zajedno sa vašom porodicom. Životnu avanturu, Beri.B.Bensona pčele koja je upravo diplomirala na pčelinjem fakultetu i razočarana je svojim izborom karijere: pravljenjem meda. U filmu, prolazimo čitav život jedne pčele u širem kontekstu kohabitacije sa ljudima.
Film je dostupan na platformi Netflix.

  • TED TALK – ZAŠTO PČELE NESTAJU

Ovo je 15-minutni video Ted Talk koji će vam pomoći da shvatite koliko su pčele važne za naše postojanje.

  • SASVIM PRIRODNO – ORGANSKI MED

Jovan Memedović u seriju „Sasvim prirodno“ upoznaje nas sa proizodnjom organskog meda u Srbiji.

  • ZEMLJA MEDA

Sjajan dokumentarac iz Severne Makedonije koji je osvojio brojne međunarodne nagrade i bio nominovan za Oskara, prati život Atidže, skromne pčelarke iz Severne Makedonije koji govori o sve gorem odnosu savremenog čoveka prema prirodi. Ona živi s majkom, spašava pčele i vraća prirodu u ravnotežu.

Autor: Marija Vićić

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin