Daily Green preporuke – 5 filmova koje morate pogledati u susret Svetskom danu zaštite životne sredine

Ovo su naši predlozi šta da pogledate pred 05. jun, Svetski dan zaštite životne sredine.

Napravili smo za vas izbor od animiranih i igranih filmova koji nas upozoravaju da se preispitamo ali i dokumentarnih filmova koji oštrije razotkrivaju stvarnost klimatskih promena ili nam pomažu da napravimo male promene za bolju planetu.

WALL·E (Val-i)

Legendarni Pixar-ov crtani film koji nas vodi u daleku budućnost, gde mali robot za sakupljanje otpada nehotice kreće na svemirsko putovanje koje će na kraju odlučiti o sudbini čovečanstva.

DON’T LOOK UP (NE GLEDAJ GORE)

Klimatske promene možda nisu doslovno iste kao džinovski asteroid koji ide pravo ka Zemlji, ali naučnici već godinama upozoravaju da bi to moglo imati isti krajnji ishod. U hit komediji nominovanoj za Oskara, neke od najvećih zvezda — Leonardo Di Kaprio, Dženifer Lorens, Meril Strip i Džona Hil — nam pokazuju šta bi se moglo dogoditi ako odlučimo da zanemarimo tako ogroman problem naše planete. Bonus: pogledajte sajt gde možete da saznate vise o koracima koje možemo svi da preduzmemo.

Film je dostupan na platformi NETFLIX.

ERIN BROCKOVICH (ERIN BROKOVIČ)

Sada već klasik, film u kome Džulija Roberts u istinitoj priči o junakinji Erin Brokovič donosi priču o pravnom procesu protiv velikog zagađivača vodosnabdevanja u gradu.

Film je dostupan često na TV kanalima i striming platformama.

DAVID ATTENBOROUGH: A LIFE ON OUR PLANET  (DEJVID ATENBORO: ŽIVOT NA NAŠOJ PLANETI)

Šampion avanture i istraživanja Dejvid Atenboro u dosta teškom dokumenarnom filmu detaljno opisuje kako smo danas stigli do veoma alarmante situacije kada su u pitanju klimatske promene.

Ovaj film je dostupan za strimovanje na platformi NETFLIX.

ZERO WASTE CHEF (KUVANJE BEZ OTPADA)

U dokumentarnom serijalu pratimo mladog ekologa Dijega Garsiju Vegu dok putuje kroz osam evropskih zemalja. U svakoj zemlji se upoznaje sa različitim problemima u vezi sa bacanjem hrane i inicijativama koje postoje za borbu protiv toga. Tokom svog putovanja, Dijego upoznaje i neke od najpoznatijih kuvara u svakoj zemlji i sa njima priprema jelo koje pokušava da smanji bacanje hrane. Serijal je dostupan na platformi HBO MAX.

Image by PIRO4D from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin