Eko izazov – Čuvajmo vodu

Štednja vode ne znači da moramo da smanjimo koliko je pijemo ili da ne peremo stvari koje nosimo, ali postoji mnogo načina pomoću kojih bismo svi mogli da koristimo malo manje vode u kući i bašti.

Iako se voda nalazi svuda oko nas i čini nam se da je uvek dostupna, realnost je sasvim drugačija. 97,5% dostupne vode u svetu nalazi se u morima i okeanima i previše je slano za ljudsku upotrebu, pa zahteva ulaganje resursa i energije pre nego što bi moglo da se koristi. Većina od preostalih 2,5% je u lednicima i glečerima. Dakle, mi zavisimo od male količine vode koja nam je lako dostupna kao slatka voda, a koja predstavlja suštinski prirodni resurs za život.

Štednja vode ne znači da moramo da smanjimo se ograničavamo koliko je pijemo ili da ne peremo stvari koje nosimo, ali postoji mnogo načina pomoću kojih bismo svi mogli da koristimo malo manje vode u kući i bašti.

1. Zatvorite slavine – Ne dozvolite da vam potrošnja vode izmakne kontroli. Uštedite 6 litara vode u minuti tako što ćete zatvoriti slavinu dok perete zube. Popravite i slavine koje cure, na ovaj način sprečićete 60 litara vode koja bi otišla pravo u odvod svake nedelje.

2. Tuširajte se tačno onoliko koliko je potrebno – Svaki minut koji provedete pod jakim tušem troši do 17 litara vode. Podesite tajmer na svom telefonu da vas upozori ako ostanete predugo pod tušem.

3. Palite mašinu za veš samo kad je puna – Pranje odeće sa punim mašinskim opterećenjem troši manje vode i energije od 2 ciklusa sa polu punom mašinom za veš, a to znači i niže račune.

4. Smanjite ručno pranje sudova – mašinu za pranje sudova napunite u potpunosti svaki put kada je pokrenete i potrošićete manje vode nego što biste u slučaju da suđe perete ručno.

5. Vodite računa kad zalivate – Biljke na otvorenom zalivajte rano ujutro ili na kraju dana kako biste zaustavili isparavanje vode na sunčevoj svetlosti i toploti. Zalijte zemlju tako da tečnost ide pravo do korena, gde je potrebna. U toplotnom talasu i životinjama je potrebna voda, ako imate baštu ostavite posudu napunjenu vodom, poput tepsije, iz koje ptice mogu piti. Žednim pčelama i drugim insektima biće potreban tanjir ili činija sa vodom i kamenjem.

Foto: Daily Green

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin