Elektronski otpad – kako reciklirati

Građani koji žele da recikliraju elektronski otpad u Srbiji često ne znaju lokacije na kojima se može odložiti elektronski otpad, kao ni kome da se obrate u vezi sa sakupljanjem istog. Ukoliko i vi imate istu dilemu, rešenje možete potražiti na sajtu Udruženja reciklera Srbije.

Verovatno ste se nekada našli u situaciji da ste kupili nov frižider, veš mašinu, mikser ili toster i zapitali se šta raditi sa starim aparatom čiji vek korišćenja je završen.

Pored navedenih aparata, koji se mogu svrstati u velike (frižideri, zamrzivači, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje posuđa, mikrotalasne peći,itd) i male kućne aparate (usisivači, pegle, tosteri, friteze, uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, vage, satovi), električni i elektronski otpad uključuje i opremu za informatičke tehnologije, električne i elektronske alate, igračke i opremu za razonodu, kao i medicinske pomoćne uređaje.

Više od 90 odsto građana Srbije zna šta je otpad od električnih i elektronskih proizvoda, kao i da je štetno ukoliko se neadekvatno odlaže, ali uprkos tome i činjenici da je odlaganje električnog i elektronskog otpada u Srbiji zakonski definisano, 41% građana elektronski otpad i dalje odlaže u kontejner, pokazalo je istraživanje koje je za portal Danas radio istraživački tim Demostata. Građani Beograda su najmanje upućeni u to gde mogu da odlože svoj otpad, pokazalo je ovo istraživanje. Više od polovine njih, čak 52,78% ne zna šta bi radilo sa starim električnim i elektronskim uređajima.

Statistika nije značajno drugačija ni za teritoriju Evropske Unije. Podaci koje je prezentovao Evropski parlament pokazuju da se u EU reciklira manje od 40% elektronskog otpada. Šampion u recikliranju elektronskog otpada u EU je Hrvatska sa 81% recikliranog ukupnog elektronskog otpada u 2017., dok Danska, Nemačka, Holandija i Španija recikliraju 38% – 40% elektronskog otpada.

Građani koji žele da recikliraju elektronski otpad u Srbiji često ne znaju lokacije na kojima se može odložiti elektronski otpad, kao ni kome da se obrate u vezi sa sakupljanjem istog. Ukoliko i vi imate istu dilemu, rešenje možete potražiti na sajtu Udruženja reciklera Srbije (https://reciklerisrbije.com/clanovi) na kome postoji spisak firmi koje se bave reciklažom, uključujući i one koje su specijalizovane za električni i elektronski otpad. Građani koji žele lično da odlože elektronski otpad mogu iskoristiti i kontejner u okviru sportskog centra „Olimp“ na Zvezdari.

Foto: John Cameron na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin