Gde pobeći od buke?

Izloženost buci neizbežna je i konstantna za stanovnike gradova. Dok su decembar i januar meseci gde je buka pojačana petardama, vatrometima i drugim pratiocima novogodišnjih praznika, februar mesec posvetili smo buci upravo zbog toga što ona ostaje i bez povoda za slavlje.
buka izlet srbija

Preuzeto sa sajtova Bookaweb, Beogradski izlet, Dan u Beogradu

Istražili smo koji su uzroci zagađenja bukom, saznali da buka utiče na živi svet, njihovu komunikaciju i opstanak, ali i na morska bića ugrožena podvodnom bukom.

Pored toga, saznali smo da buka zagađuje brojne gradove sveta, od kojih su među prvih pet Guangdžou, Nju Delhi, Kairo, Mumbaj i Istanbul, dok je, posle Tirane, Beograd drugi najbučniji grad zapadnog Balkana, bez obzira na postojeći Zakon o buci.

Zbog ovih razloga, zapitali smo se kako možemo poboljšati svoje bukom ugroženo mentalno i fizičko zdravlje, te gde možemo pobeći od nje.

Bojčinska šuma

Bojčinska šuma je močvarna šuma pod zaštitom države i jedno od najpopularnijih izletišta u Beogradu. Za one željne čistog vazduha, mira i zelenila, ona obezbeđuje beg od gradskog života, te nudi trim i biciklističke staze, vožnje fijakerom i etno restorane, a u samoj šumi nalazi se brojno lekovito bilje, cveće, gljive i divljači.

Od drvnih vrsta preovlađuju hrast, grab i lipa, a ima i dosta topole, drena i gloga. Priroda Beograda ovde je izdašna, pa u proleće ima dosta divljih jagoda, a od lekovitog bilja se mogu naći plućnjak, jagorčevina, matičnjak i kantarion. U močvarnom delu ima dosta cveta barske perunike, a u samoj šumi i po njenom obodu ima raznovrsnog cveća, pa se često nailazi na košnice sa pčelama.

Pored toga, u Bojčinskoj šumi nalazi se preko 200 vrsta gljiva, a najzastupljinije su vrganj, lisičarka i goveđi jezik. Od divljači ima dosta zečeva, srndaća, divljih svinja i fazana. Tokom šetnje se može naići na poludivlju rasu svinja poznatu kao mangulica, pošto su u blizini izgrađeni otvoreni torovi.

Foto: Planinarski savez Srbije, Bojčinska šuma

Duboki potok

Jezero Duboki potok predstavlja odličan izbor za izlet u prirodi. Udaljeno je svega dva kilometra od centra Barajeva, beogradske opštine koja je među prvima donela odluku o usvajanju Lokalnog ekološkog akcionog plana radi očuvanja i zaštite kvaliteta životne sredine.

Jezero pokriva površinu od gotovo osam hektara, a oivičeno je gustim šumskim pojasem koji je ispresecan brojnim manjim izvorima i potocima. Jezero je jedno od omiljenih odredišta mnogim ribolovcima i izletnicima.

Obala Dubokog potoka obrasla šumom je nepisanim pravilom rezervisana za ribolovce koji pecaju šarana, smuđ, štuku, belu ribu i soma. Na jezeru se nalazi i uređena šljunkovita plaža pa u letnjem periodu osveženje u čistoj vodi ovog jezera potraži i veliki broj kupača.

Foto: Wikipedia, Duboki potok

Stepin lug

Stepin lug je velika park šuma koja se svojim severnim delom nalazi na opštini Zvezdara, a južnim na teritoriji opštine Voždovac, a predstavlja memorijalni kompleks i proteže se na 8,5 kvadratnih kilometara. Ukupne površine je oko 10,9 hektara, a 3,5 hektara uređeno je kao park šuma.

Poznata po brojnim vrstama drveća, ova park šuma sa prostranom livadom u centralnom delu idealna je za mini odmor i rekreaciju. Posetioci učestvuju u sportskim igrama kao što su fudbal i badmington, a popularno je i bacanje frizbija i puštanje zmajeva.

U blizini Stepinog luga nalazi se lokalni šumski put kojim je omogućeno šetanje kroz gustu šumu kojom dominiraju hrast i crni bor, a čiji jedan deo vodi do lokalnog izvora koji može predstavljati mini atrakciju, a drugi kraj vodi ka rodnoj kući vojvode Stepe Stepanovića, po kome ova šuma nosi i ime. U neposrednoj blizini se nalaze i planina Avala i Jajinci.

Od aprila 2022. godine više pažnje posvećeno je Stepinom lugu koji je godinama unazad bio pomalo zapušten i zaboravljen, pre svega zbog toga što nijedna linija gradskog prevoza ne vodi direktno do njega. Dodavanje igrališta i terena i čišćenje smeća iznova su od Stepinog luga stvorili izletište.

Vojvodina

Brojna su mesta i u Vojvodini koja predstavljaju utočište od gradske buke i žamora.

Bujna priroda, lepi pejzaži, netaknuta priroda nacionalnog parka i kristalna, zelenkasto-plava jezera koja okružuju celu planinu i njenu neposrednu blizinu samo su deo jedinstvene i impresivne ponude Fruške gore, najpopularnijeg izletišta ne samo za Novosađane, već i šire.

Vojvodinu krase i dvorci kao što su Fantast i Dunđerski koji su idealni za one koji spajaju ljubav prema prirodi sa umetnošću i edukacijom.

Foto: Zelena stolica, Fruška gora

Centralna i južna Srbija

Obilazak Resavske pećine jedna je od najboljih opcija za izlet. Udaljena dvadeset kilometara od grada Despotovca i stara oko 80 miliona godina, Resavska pećina je najposećenija u Srbiji i u njoj je moguće videti kanale, pećinske draperije, stalaktite i stalagmite, okamenjene vodopade, rudnike iz 13. veka, izvore mineralne vode, crkvu Svete Petke i drugo.

Foto: Wikipedia, Resavska pećina

Jedno od pravih čuda majke prirode, Đavolja varoš je posebno mesto koje godinama fascinira turiste ne samo iz naše zemlje, već iz celog sveta. Nalazi se na samom jugu Srbije, u blizini planine Radan.

Tople i vrele vode ovog kraja bogate su raznim mineralima, a posetioci Đavolje varoši uživaju u prirodnim dobrima kao što su peščane figure i izvorišta, dok najveću atrakciju predstavlja 200 figura nastalih erupcijama zemljišta i erozijama, starih preko hiljadu godina.

Foto: Wikipedia, Đavolja varoš

Za kraj izdvajamo Oplenac, dragulj srpske kulture i bogatog nasleđa i mesto koje jednodnevni izlet obogaćuje edukativnim sadržajima i nezaboravnim uspomenama.

U svom centru skriva ga zelena Šumadija u čijem se središtu nalazi spomen crkva i mauzolej dinastije Karađorđević koju je podigao slavni knez Aleksandar Karađorević. Ovo je mesto koje čuva tradiciju, dugu i turbulentnu istoriju i uspomenu na kraljevsku porodicu naše zemlje.

Foto: Bookaweb, Oplenac
PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin